Ovo će vam se dogoditi ako sjedite 9 sati na dan

sjedenje, tv, razlozi
Uredski posao, ali i dugo sjedenje ispred TV ekrana stvara neke negativne posljedice.

Posljednje istraživanje pokazalo je da je predugo sjedenje, ali i spavanje, štetno za organizam poput pušenja i konzumiranja prevelike količine alkohola.

Prošlogodišnje istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the National Cancer Institute pokazalo je da ljudi koji većinu dana provedu sjedeći imaju 66 posto veći rizik da će razviti neki oblik karcinoma od osoba koje ne žive sjedilačkim načinom života.

Istraživanje je obuhvatilo rezultate 43 različite studije u kojima su ispitanike pitali o životnim navikama. Meta-analiza obuhvatila je više o 4 milijuna osoba, među kojima je bilo 68.936 onih s dijagnozama različitih vrsta karcinoma.

U prosjeku sjedimo devet sati na dan, odnosno 67 sati tjedno. U prosjeku šest sati spavamo, a sedam sati smo u nekakvom pokretu, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Clinical Journal of the American Society of Nephrology.

Zbog dugotrajnog sjedenja trošimo oko 100 kalorija manje u odnosu na generacije otprije 50 godina. Kakvu to posljedicu ima na naše zdravlje? Pet neželjenih kilograma više! Još uvijek ne želite ustati na barem dvije minute svakih sat vremena?

vecernji.hr