Otkrivamo vam sedam stvari zbog kojih smrdite

Pod stresom ste

Postoje različite vrste znoja. Najsmrdljiviji je onaj koji je uzrokovan stresom. To je zato što ga proizvodi apokrina znojna žlijezda. Apokrine žlijezde proizvode znoj s manjim udjelom vode, pa bakterije ‘polude' zbog mješavine masnoća i proteina. S druge strane, znoj uzrokovan vježbanjem ili vrućinom se uglavnom sastoji od vode i elektrolita.

Smrdljive noge

Bakterijama je znoj na stopalima kao banket. Budući da su vam stopala zatvorena u mračnom, toplom i vlažnom prostoru, bakterijama je to odlično mjesto za život, osobito ako nemate čarape. No, 10 do 15 posto ljudi ima genetske predispozicije da im se stopala znoje više nego drugima. Oni mogu imati nesreću da im se nastane specifične bakterije - micrococcus sedentarius, koje razvijaju doista odvratan smrad.

Imate nekoliko omiljenih grudnjaka

Priznajte iskreno, koliko često perete svoj omiljeni grudnjak? ‘Mnoge žene pretjerano često nose - i posljedično previše rijetko peru - grudnjake, jer ih imaju svega nekoliko koji im dobro pristaju', kaže Suzan Nethero, stručnjakinja za grudnjake. Taj čipkasti odjevni predmet napravljen je od materijala koji zadržavaju mirise i dotiče tijelo upravo na mjestima koja su sklona znojenju. Zato ga je potrebno prati češće nego što mislite inače će smrdjeti.

Volite brokulu

Vjerojatno već znate da prehrana bogata bijelim i crvenim lukom pojačava loš zadah. Smrdljiva hrana pretvara se u smrdljive spojeve koji cirkuliraju u krvotoku i izlaze kroz dah, znoj i urin. Međutim, češnjak i luk nisu jedini krivci. Zapravo, brokula, kelj pupčar i druge vrste povrća iz obitelji kupusnjača također sadrže smrdljive tvari - obično sumpor - zbog kojih vam smrdi iz usta.

Imate rijedak genetski poremećaj zvan trimethylaminuria

Otkriveno je da mutacije na određenom genu uzrokuju stanje nazvano trimethylaminuria. Tijelo zbog tog poremećaja ne može razgraditi kemijske spojeve trimethylamine. Ti kemijski spojevi daju ribi onaj specifičan vonj, a kada ih se nakupi u tijelu urokuju smrad iz usta, urina i znoja, a osoba koja ima taj poremećaj smrdi na ribu. Taj smrad može biti osobito težak za svakodnevni život jer često uzrokuje depresiju i društvenu izolaciju.

Alkohol

Iako ne možete znojem izlučiti mamurluk, ipak u znoju izađe nešto alkohola kojeg ste popili. Kako alkohol kola vašim krvotokom i kroz cijelo tijelo, dio njega izađe kroz pore - i, jasno, disanjem. Nije važno koju vrstu alkohola pijete, jednom kada ga tijelo počne probavljati, jednako smrdi.

Možda imate dijabetes

Ukoliko se dijabetes ne liječi moguće je doživjeti dijabetičku ketoacidozu. Bez dovoljno inzulina, tijelo počinje razgrađivati masnoće koje mu služe kao gorivo što dovodi do nakupljanja ketona u tijelu. To nakupljanje potom može proizvesti promjene u mirisu tijela, a može biti i znak da je vrijeme da posjetite liječnika.

S.P./huffingtonpost.com