EKOCID U STOCU Mještani izašli pred Žuvelu „Stid nas je turista koji dolaze na Radimlju“

Prosvjed Žuvela Stolac

Mještani stolačkih naselja Gorica, Poprati i Krajišina danas su u 11 sati izašli na mirni prosvjed pred ribarnicu Žuvela, gdje poduzetnici iz Hrvatske dovoze i prerađuju ribu. 

Traže obustavu rada i žele natrag svoje živote. Dok uzimaju izjave i novinarske ekipe i svi okupljeni guše se u nesnošljivu smradu riblje truleži. 

Prosvjed Žuvela Stolac

„Razlog našeg okupljanja je očigledan i poznat. Tko god ovdje danas stoji osjeti ovaj smrad. Mi ovo osjetimo već godinama, najmanje pet ili šest godina. U početku smo imali neke usmene razgovore s vlasnicima, usmena obećanja da će se situacija riješiti, da će doći pročišćavači, i nismo reagirali. Mirovali smo sve do prošle godine kada smrad postaje naša svakodnevnica, a nama biva oduzeto osnovno pravo da izlazimo vani, da provodimo vrijeme i sjedimo u svojem dvorištu zbog nesnošljiva smrada“, kaže Adnan Zele, mještanin naselja Gorica.

Mještani prosvjeduju, smrad ostaje

Istaknuo je da je ovo već četvrto ili peto okupljanje mještana. „Prošle godine je tu bio federalni inspektor koji je zapečatio tvornicu, no možda je bilo efekta nekih desetak dana, jer se zbog smanjenog obujma proizvodnje smrad smanjio, no nakon toga stvari su ostale iste. Ove godine, a ovo je drugi prosvjed u ovoj godini stvari ostaju iste. Ništa se nije promijenilo, on neprerađene otpadne vode pušta direktno u korito rijeke Radimlje i ovdje na livade, što je čisti primjer ekocida. Možete snimiti livade poviše tvornice, tu je svaka biljka uništena, izgorjela, livade su potpuno crne i nama ništa nije preostalo nego da se ponovno okupimo i preko vas medija pokušamo utjecati na sve relevantne institucije“, dodaje Zele. 

Prosvjed Žuvela Stolac

Istaknuo je da mještani nisu protiv tvornice, niti su ikada tražili striktno zatvaranje tvornice, što im se želi inputirati, nego da se tvornica radi u skladu s propisima. 

Pati i lokalno stanovništvo i stidimo se od posjetitelja

Ivica Babić, mještanin naselja Poprati kaže da je radom, odnosno smradom tvornice direktno ugroženo mjesno  stanovništvo Poprati koje broji pedesetak kuća, pa potom i cijela Gorica, prigradsko stolačko naselje. 
„U redu hajde što trpimo mi mještani, svaki dan iz dana u dan nesnošljiv smrad, ali imamo ovdje Radimlju, najpoznatiju nekropolu stećaka. Zamislite kako se osjećaju turisti kad dođu, a kako se mi sjećamo kao domaćini kad nam dođu gosti. Bude nas stid“, kazao je Babić kazavši da su ugroženi i prolaznici, tisuće i tisuće njih koji svakodnevno ovom dionicom prolaze prema moru. 

„Svi ovo osjete, a nitko ništa ne poduzima“, kaže Babić. Upitani bi li Žuvela, vlasnik ribarnice, koja nosi njegovo prezime, ovako mogao poslovati u RH mještani kažu da ne bi. Prosvjedu su nazočili i mještani, ujedno članovi Udruge Kontrola koja implementira projekat Nedamo naše rijeke, i bori se za zaštitu Radimlje. 

„Ne vjerujem da bi dolje mogao ovo raditi, vjerujem da je zato i došao ovamo“, zaključuje Babić. U blizini niče i jedno etno selo, koje kamen po kamen, maslinu po maslinu gradi obitelj Bartolović, koja se iz Njemačke vratila u Stolac. Kako su na uzvisini poviše ribarnice smrad osjete još jače. 

„Vlasnica sam etno sela u izgradnji, 300-400 metara od ovog mjesta. S moje točke gledišta ova je cijela priča jako problematična za uspjeh tog biznisa, a da i ne spominjem koliko je to problematično za Stočane i Stolac. Nevjerovatno neprijatni mirisi se svaku večer šire gore. Ja sam pored Radimlje, ona je 15 metara od nas, ona je puna, ne mogu se ni javno izraziti i reći čega. Sve ovo jako utječe na imidž Stočana i cijelu turističku priču“, ističe Jelena Bartolović. Izražava nadu da će netko reagirati i zaštititi prelijepi Stolac. 

U Njemačkoj bi nešto ovakvo bilo nezamislivo

U Njemačkoj, iz koje se s obitelji vratila u Stolac, a o čemu su lokalni mediji pisali, ovako bi nešto bilo nezamislivo. 

Uistinu, teško je opisati smrad koji se širi Radimljom. U satak vremena koliko smo proveli s prosvjednicima smučilo nam se. Živjeti ovdje je jako teško. Osim smrada ostati će i trajne posljedice na floru i faunu Radimlje, u koju se bukvalno izlijevaju riblje usmrđene iznutrice, ali i na livadama iznad tvornice gdje su Žuvele preusmjeravale otpadna crijeva. Tamo više trava ne raste. 
Treba podsjetiti da je Županijski sud u Sarajevu suspendirao rješenje federalnog inspektora da se zaustavi rad proizvodnog pogona dok se ne okonča upravni spor. Žuvela je dobio na vremenu da dodatno zagađuje Stolac, a institucijama u Sarajevu se ne žuri. Do gore ipak ne smrdi.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.