Otkrijte kako se riješiti vode u tijelu i otopiti suvišne kilograme

Otkrijte kako se riješiti vode u tijelu i otopiti suvišne kilograme

Natečenost lica, nogu i stopala, kao i ukočeni zglobovi, sve su to neugodni simptomi zadržavanja tekućine u tijelu.

Postoje različiti tipovi zadržavanja vode, a jedan od njih je edem koji uzrokuje ozbiljna zdravstvena stanja poput bolesti srca i štitnjače, artritisa ili lupusa.

Ostali tipovi povezani su s načinom života ili ženskim menstrualnim ciklusima i obično ih nije potrebno liječiti.

Edem se svakako mora početi liječiti, ali ako je vaše zdravlje u redu, a voda vam se zadržava u tijelu, pokušajte slijediti ove savjete jer vam mogu pomoći da izbacite višak vode iz tijela, prenosi portal BrightSide.

Glavni simptomi zadržavanja vode: Zbog zadržavanja vode možete se osjećati teže ili biti manje aktivni nego inače.

Ostali simptomi mogu uključivati: – udubljenja na koži – oscilacije težine – nadutost, posebno u predjelu trbuha – natečenost trbuha, lica i bokova – natečene noge, stopala i gležnjevi – ukočeni zglobovi.

Kako smanjiti zadržavanje vode i izgubiti težinu?

Eliminirajte stres

Stres je reakcija tijela na opasnu ili složenu situaciju.

Kao dio odgovora na borbu ili bijeg, nadbubrežne žlijezde oslobađaju kortizol poznatiji kao hormon stresa. Prema istraživanju, kortizol povećava zadržavanje tekućine.

Ako želite zaboraviti na natečenost i ukočene zglobove, vježbajte tehnike disanja, podizanje nogu, jogu i naučite se pravilno opuštati.

Posjetite saunu

Sauna nije samo dobar način za opuštanje i bijeg od svakodnevnih problema već je i način smanjenja viška vode iz tijela.

Prema članku koji je objavio Medicinski fakultet s Harvarda, znojenje u sauni počinje gotovo istog trenutka. Prosječna osoba izgubi kilogram znoja tijekom kratkog boravka u sauni.

Vježbajte

Sjedite li na poslu? Najvjerojatnije ste primijetili da su vam noge i gležnjevi natečeni kad dođete kući. Dugo sjedenje može uzrokovati zadržavanje vode i druge simptome.

Da biste to izbjegli, učinite život aktivnijim, krenite u teretanu, šetajte do posla i s posla, trčite ili idite na bazen.

Prilagodite prehrambene navike

Jedenje hrane bogate proteinima, vitaminom B6, kalijem i magnezijem također može pomoći u smanjenju viška vode.

Ovi proizvodi uključuju: jaja, skušu, artičoku, repu, celer, avokado, ananas, marelice, smokve, šparoge i tamnu čokoladu.

I bolje je izbjegavati hranu s puno soli poput sira, instant zobene kaše, sportskih pića, kolačića ili povrća u konzervi.

Dovoljno se naspavajte

Nedostatak sna negativno utječe na vaše zdravlje i može uzrokovati ozbiljna zdravstvena stanja poput pretilosti, bolesti srca, visokog krvnog tlaka i dijabetesa.

Znanstvenici potvrđuju da loš san može utjecati i na živčani sustav u bubrezima, za koje se zna da reguliraju ravnotežu vode u tijelu.

Većina ljudi mora spavati otprilike osam sati da bi mogli pravilno funkcionirati, ali nekima treba i više ili manje vremena.