Oslobađamo li se zaista toksina kada se znojimo? Stručnjaci su odgovorili na to vječno pitanje

Oslobađamo li se zaista toksina kada se znojimo? Stručnjaci su odgovorili na to vječno pitanje
Vjerojatno ste upoznati s teorijom da znojenje nije samo način hlađenja tijela već da se ono tako oslobađa i nakupljenih toksina.

Dr. Joshua Zeichner, dermatolog i direktor kozmetičkih i kliničkih istraživanja u dermatologiji u bolnici Mount Sinai, kaže da detoksikacija počinje i završava u samo dva organa. "Jedini pravi detoksikatori u našem tijelu su jetra i bubrezi. Istina je da se prljavština i masnoća može odbaciti znojenjem, ali to nije prava detoksikacija", napominje Zeichner za Instyle.

Zašto se znojimo?

Znojenjem tijelo regulira bazalnu temperaturu tijela, a njegovim se isparavanjem hladimo. Ako nosimo antiperspirant kod većeg napora, on blokira žlijezde znojnice pa tijelo izbacuje znoj na drugim mjestima poput vrata, glave ili leđa.
Dr. Zeichner dodaje da se svejedno možemo oznojiti ispod pazuha ako nosimo antiperspirant jer radnja može nadjačati kemiju. Jedina stvar koju bi trebali imati na umu nakon što ste odradili dobar trening je ta da se morate istuširati što prije. Puno znoja u kombinaciji s bakterijama znači crvenilo, prištiće i iritacije.