Oprez: Ne koristite plastične boce, one su izvor bakterija

Oprez: Ne koristite plastične boce, one su izvor bakterija
... sebi ne mogu mnogo naštetiti - ipak je to samo voda, međutim, stvari su znatno drugačije, piše "Huffington Post".

Ukoliko redovno koristite bocu kupovne vode i dopunjujete ju, razmislite ponovno, te boce nisu namijenjene višestrukoj upotrebi.

U članku objavljenom u časopisu „Practical Gastroenterology", stručnjaci su istaknuli da kompanije koje prodaju flaširanu vodu ne preporučuju kupcima da ih ponovno koriste.

To je zbog toga što „svakodnevno korištenje boce i njezino pranje može dovesti do fizičkog raspadanja plastike i stvaranja vidljivih pukotina u njoj u kojima se mogu smjestiti bakterije, tako stvarajući opasnost po zdravlje, navode oni.

Čak i plastične boce koje se mogu koristiti veći broj puta mogu biti kontaminirane bakterijama ukoliko ih ne peremo redovno ili ih koristimo usprkos vidljivim oštećenjima, sudeći po ovom članku.

- Bakterije koje se mogu smjestiti u tim pukotinama predstavljaju ozbiljniju opasnost po zdravlje od potencijalne opasnosti da će se iz kemikalija izliti potencijalno opasne kemikalije, navodi se u članku.

A boce s vodom mogu predstavljati raj za bakterije.

U studiji iz 2002. godine objavljenoj u „Kanadskom časopisu javnog zdravlja", istraživači sa Sveučilišta u Calgaryju uzeli su 76 uzoraka vode iz boca školske djece - od kojih mnoge nisu prane i po nekoliko mjeseci. Rezultati su pokazali da je skoro dvije trećine uzoraka imalo tragove bakterija koji prevladavaju dozvoljene količine. Ovo je možda rezultat toga što su boce cijelo vrijeme, ili duže vremensko razdoblje, bile na sobnoj temperaturi, što je dovelo do razmnožavanja bakterija.

Iako istraživači nisu ispitali točan izvor kontaminacije, „najvjerojatniji izvor bakterija otkrivenih u bocama učenika predstavljaju njihove ruke - točnije, manjak higijene", stoji u studiji.

Neoprane boce vode predstavljaju savršeno mjesto za razmnožavanje bakterija.

- Bakterije će se razmnožavati ukoliko imaju prave uvjete kao što su vlaga i odgovarajuća temperatura. Neoprane boce nude sve to, tvrde sa Sveučilišta u Calgaryju.

U drugom istraživanju, koje nije bilo podvrgnuto verifikaciji kolega, televizijska kuća KLTV ispitivala je razine bakterija u bocama koje nisu prane tjedan dana. Uzorci bakterijskih kultura uzeti su sa vrata boca i dijela koji ide u usta ljudi. Rezultati su pokazali da se na oba dijela boce nalazilo dovoljno bakterija od kojih ljudima može pozliti i izazvati efekte slične trovanju hranom.

Iako mnogi misle da pranjem mogu riješiti problem s bakterijama, boce za jednokratnu upotrebu nisu namijenjene daljem korištenju, iako se peru u toploj vodi. Samo pranje neće naškoditi strukturi materijala, ali ove boce nisu namijenjene za višestruko korištenje.