Opasan poljubac majke: Bebi je cijelo tijelo u strašnom herpesu

herpes

Majka koja je redovno ljubila svoje novorođenče u usta ga je zarazila herpesom, koji se manifestirao djetetu po cijeloj glavi i tijelu. Nakon tri dana visoke temperature i pojave herpesa roditelji su tromjesečnog dječaka su odveli u bolnicu gdje je zadržan pod nadzorom liječnika.

- Cijelo tijelo bebe je bilo prekriveno herpesom, pogotovo glava koja je bila jako crvena, nadražena i puna čireva. To je bilo strašno, i tužno, za gledati - izjavio je liječnik koji je primio dječaka u bolnici, Zhu Haiqiao.

Kad su ga prvi put vidjeli liječnici su mislili da je u pitanju neka kožna bolest. Kasnije se ispostavilo da je u pitanju infekcija tipom A herpes Simplexa.

- Herpes Simplex je virusna infekcija kao i svaka druga, međutim ona ne se prenosi samo kapljično, već i tekućina koja se nalazi u mjehurićima herpesa je izrazito zarazna. U ovakvom slučaju se vjerojatno radi o prijenosu bolesti, budući da dijete još nema razvijeni imunitet, nego ga dobiva putem majčina mlijeka, kontaktima s okolinom i cijepljenjem, te kontaktima s bolestima i njihovim uzročnicima, i na taj način polako stvara svoj imunitet - objasnila je doktorica obiteljske medicine Branislava Čilić.

Doktor Zhu je dodao da vjeruje da dječak dobio herpes od svoje majke koja ima običaj ljubiti ga u usta i da mu je na taj način nenamjerno prenijela herpes.

- Herpes je jako opasan kod male djece prvenstveno jer može oštetiti organe, a bilo je slučajeva i gdje su djeca umirala - zaključio je Zhu.

- Dijete nije spremno za takav vid izlaganja virusima. Bez obzira na ljubav majke i djeteta, ljubljenje u usta nije oblik prisnosti koji podržavam. Najzagađenija su ljudska usta, šake, stopala i genitalije, bez obzira na pranje. Usta odraslog čovjeka su jako kontagiozna i to definitivno nema mjesto u kontaktu s djetetom - pojasnila je doktorica Čilić.

Nakon prve infekcije, virus ostaje u živčanim stanicama, i ovisno o stanju imuniteta i bolestima, može se ponovno aktivirati.

Najčešće se javlja na istom ili približno istom mjestu. U bržem zacjeljivanju obično se koriste preparati na bazi cinka i ulja čajevca. Odličan narodni lijek je i češanj češnjaka koji treba na mjestu herpesa držati pet minuta.

Izvor: 24sata.hr