Opasan otrov otkriven u riži i rižinim proizvodima

riza
Iako postoje niske razine arsena u većini hrane, pa i u vodi, znanstvenici su sada zabrinuti da otrov u riži doseže puno višu granicu.

Channel 4 je u suradnji s Global Food Security na Queen's University Belfast testirao 81 različiti proizvod. Otkrili su kako je čak 58 posto proizvoda premašilo granicu koju Europska unija preporučuje za djecu, a za koju se očekuje da će stupiti na snagu iduće ljeto.

Iako postoje stroga ograničenja dopuštene razine arsena u vodi, to nije tako kada je u pitanju hrana. No, sada su pojedini znanstvenici zabrinuti zbog posljedica koje se mogu pojaviti tijekom dugotrajnog izlaganja arsenu.

Predložene nove preporuke EU dopuštaju količinu arsena od 200 dijelova po milijardi za odrasle i samo 100 dijelova po milijardi za djecu i bebe.

Profesor bioloških znanosti s Queen's University Belfast, Andrew Meharg, kaže kako su i granice koje je postavila EU previsoke te da bi ih, barem kada je dječja hrana u pitanju, trebalo još upola srezati.

"Limiti su postavljeni tako da ne ometaju trgovinu rižom umjesto da je na prvom mjestu ljudsko zdravlje", tvrdi profesor Meharg.

Inače, na problem postojanja arsena u riži i rižinim proizvodima već se upozoravalo. Problem je i u tome što se riža lakše od druge hrane zagadi arsenom jer raste na poplavljenom tlu. Osim toga, postoji razlika između organskog i anorganskog arsena. Organski koji je pronađen u dječjoj hrani je manje opasan od anorganskog.

Naime, ljudi su izloženi arsenu putem vode, zraka i hrane, ali to ne predstavlja opasnost ukoliko je riječ o malim količinama.

Magazin.hr/dailymail.co.uk