Olakšajte simptome: Kako brže i lakše preboljeti prehladu

Simptom, simptomi, prehlada
Univerzalni lijek za prehladu ne postoji, ali puno je stvari koje možete učiniti kako biste ubrzali i olakšali oporavak

Za bolest koja rijetke zaobilazi odgovorno je više od 200 virusa pa je stvaranje lijeka koji će djelovati protiv svih njih vrlo zahtjevan, ako ne i nemoguć zadatak. Unatoč upozorenjima, mnogi će zbog prehlade spas potražiti u antibioticima, no iako su oni vrlo učinkoviti kod infekcija uzrokovanih bakterijama, u slučaju virusnih infekcija potpuno su beskorisni, čak i kontraproduktivni.

Prehlada je bolest koja mora odraditi svoje, ali postoje načini na koje ublažiti njezine simptome te se brže i jednostavnije oporaviti.

Vitamin C

U našem tijelu vitamin C djeluje kao čistač svih vrsta otpada, pa i virusa, te može ublažiti kašalj, kihanje i druge simptome. Znanstvene studije u kojima je istraživana njegova učinkovitost daju različite rezultate, no analizom velikog broja istraživanja zaključeno je da vitamin C ne sprječava prehladu, ali smanjuje ukupan broj dana sa simptomima prehlade do devet posto. Stručnjaci preporučuju uzimanje od 100 do 500 miligrama dnevno, a kako bi se njegova razina održala tijekom cijelog dana, polovicu doze uzmite ujutro, a polovicu navečer.

Cink

Istraživanjem je dokazano da su osobe koje su koristile pastile s najmanje 13,3 miligrama cinka značajno smanjile period sa simptomima prehlade u odnosu na osobe koje su koristile placebo. Cink ne pomaže svima, ali kad djeluje, radi to dobro i ublažava simptome poput grlobolje, curenja nosa i bolova u mišićima. Sam cink neugodnog je okusa pa pastile dolaze u različitim okusima, a ovisno o proizvođaču, i s različitim količinama cinka. Ne pretjerujte s uzimanjem jer dnevni unos više od 40 miligrama cinka može izazvati mučninu, vrtoglavicu i povraćanje, a uzimate li ga u visokim dozama duže razdoblje, možete uzrokovati smanjenje sposobnosti apsorpcije bakra, također vrlo važnog minerala. Kako se veže s vitaminom C, koji ga čini neučinkovitim, uzimajte ih odvojeno. Vitamin C uzmite prvi ili pričekajte s njim pola sata nakon što ste pocuclali pastilu cinka.

Grejp

U ranoj fazi prehlade pokušajte si pomoći 'čajem' od grejpa. Neoguljeni grejp razrežite na četiri dijela, posložite u lonac, prelijte vodom i zagrijte do vrenja. Dodajte žlicu meda, promiješajte i pijte poput čaja. Krčkanjem u loncu grejp u vodu otpušta podizače imuniteta - vitamin C i flavonoide koji se nalaze između sočnog dijela i kore. Osim što je vitaminom C i flavonoidima bogatiji od soka iz dućana, toplina ovog napitka olakšat će grlobolju.

Doručak

Dobar doručak dugoročno može pomoći u sprječavanju prehlade i drugih bolesti, pokazala je jedna britanska studija. Istraživači su otkrili da ljudi koji redovito doručkuju rjeđe obolijevaju, vjerojatno jer je doručak odraz općenito zdravijeg načina života.

Pozitivne misli

Pozitivan stav o sposobnosti vašeg tijela da se samo izliječi može potaknuti imunološki sustav, tvrdi liječnik Martin L. Rossman, autor brojnih knjiga na temu samopomoći. Svojim pacijentima ovaj liječnik sugerira tehniku zamišljanja, a čak i ako nemate povjerenja u nju, nećete ništa izgubiti ako je iskušate. Dakle, nakon što se u potpunosti opustite, zamislite tornado koji pročišćava vaše začepljene sinuse ili vojsku mikroskopskih čistačica koje sredstvom za dezinfekciju zalijevaju vaše štetne mikrobe. Ako djeluje, ne ustručavajte se maštati.

Usporeni ritam

Više odmora tijekom prehlade sačuvat će vašu energiju i pomoći da se osjećate bolje, a može koristiti i za izbjegavanje komplikacija poput bronhitisa ili upale pluća. Osjećate li se jako loše, izostanite dan ili dva s posla ili barem presložite raspored i preskočite neke od svakodnevnih aktivnosti. Kad se ne osjećamo dobro, smanjena nam je i koncentracija pa ćemo za obavljanje nekih zadataka trebati više vremena, stoga nas pokušaj održavanja dnevne rutine može samo dodatno iscrpiti.

Toplija odjeća

Kad ste prehlađeni, pazite da ste toplo obučeni jer to omogućuje vašem imunološkom sustavu da se fokusira na borbu protiv infekcije, umjesto da energiju troši na to da bi vas zaštitio od niskih temperatura.

Lagana tjelovježba ili šetnja

Naporna tjelovježba mogla bi vas dodatno istrošiti i bolje je odustati od nje, ali ona blaga poboljšava cirkulaciju i na taj način pomaže imunološkom sustavu povećati protutijela za borbu protiv infekcije. Lagano vježbanje u zatvorenom prostoru ili polusatna šetnja stoga mogu biti od koristi.

Izlazak na svjež zrak

Iako to naziv ove bolesti sugerira, znanstvenici su davno dokazali da prehlada nema veze s hladnoćom i pothlađenosti. Osjećate li da bi vam izlazak na svježi zrak popravio raspoloženje i prehladu učinio podnošljivijom, ne suzdržavajte se od toga.

Prehrana za vrijeme prehlade

Činjenica da ste prehlađeni može ukazivati na problem s vašom prehranom koja opterećuje imunološki sustav. Pokušajte jesti manje masnu hranu, meso i mliječne proizvode, a više svježeg voća i povrća. Jedna studija o učinku dodatnog unosa vitamina E na prehladu je pokazala da nema znatnog skraćivanja trajanja prehlade, ali su osobe koje su uzimale vitamin E znatno manje obolijevale od prehlade nego oni koji ga nisu uzimali.

Pojačan unos tekućine

Za vrijeme prehlade gubimo dragocjenu tekućinu. Pijte od šest do osam čaša vode ili šalica čaja kako bi je nadomjestili, a pomoći će vam i isprati nečistoće koje mogu podrivati vaš organizam.

Suzdržavanje od pušenja

Dim cigarete otežava rad treplji, mikroskopskih 'prstiju' koji izbacuju uljeze iz pluća i grla, uhvaćene u ljepljivu sluz, i na taj se način bore protiv infekcije. Stoga ako se ne možete riješiti ove štetne navike, pokušajte se barem suzdržati za vrijeme prehlade.

Grgljanje slane vode

Slana voda pomaže ublažiti grlobolju. U dva decilitra tople vode otopite čajnu žličicu soli i dobivenom otopinom grgljajte ujutro, u podne i navečer, ali i kad god osjetite pojačanu bol u grlu.

Kuhano vino, rum

Za opuštanje i dobar san prije spavanja popijte vrući napitak od nekog alkoholnog pića poput ruma ili vina, vode, šećera i začina. Pola šalice sasvim je dovoljno, a više od toga samo bi dovelo pod stres vaš imunološki sustav i otežalo oporavak. Vrući alkoholni napitci ne liječe prehladu, ali mogu trenutno ublažiti simptome te pomoći vam osigurati kvalitetan san i odmor.

Čaj za bolji san

Topli napitak koji će vam pomoći utonuti u san ne mora nužno sadržavati alkohol, pomoći će i čaj od hmelja, valerijane i kamilice koji se smatra prirodnom čajnom mješavinom za liječenje nesanice. Umirujući učinak imaju još neki čajevi, a pojačati ih možete žličicom meda, koji također djeluje umirujuće.

Korijen sladića za probleme s grlom

Čaj od korijena sladića ima anestezijsko djelovanje te smiruje nadražaj grla i ublažava kašalj.

Udisanje pare

Začepljene dišne putove možete osloboditi udisanjem vruće pare, koja će navlažiti i suho grlo te time ublažiti kašalj. Vodu u loncu ili čajniku zagrijte do ključanja i isključite kuhalo, stanite iznad i ručnikom prekrijte glavu formirajući šator. Udišite dok god ima pare. Za bolji učinak u vruću vodu možete dodati nekoliko kapi ulja eukaliptusa.

Ispiranje nosa

Slana voda koristi i za odčepljivanje nosa i sinusa. U ljekarnama se mogu nabaviti razni sprejevi sa slanom vodom, ali pomoći će i fiziološka otopina ili žličica kuhinjske soli koju otopite u čaši tople vode. Napunite njome špricu i uštrcajte u nosnicu, a možete u ljekarni nabaviti i razne oblike tuševa za ispiranje nosa. Time nećete skratiti vrijeme prehlade, ali poboljšanje je ugodnije čekati dišući na nos. Ne treba zaboraviti i vezu uho-grlo-nos, pa u nekim slučajevima zanemarivanje higijene nosa može rezultirati gomilanjem sekreta koji može prouzročiti probleme s ušima.

Vazelin za bolan nos

Neprestano puhanje nosa za vrijeme prehlade često uzrokuje bolne ranice, a možete im doskočiti vazelinom koji vatiranim štapićem lagano nanesite na stijenke nosnica.

Pileća juha

Dugogodišnji narodni lijek za odčepljivanje nosnih prolaza konačno je dobio i znanstvenu potvrdu. Pileća juha pospješuje protok nazalne sluzi, koja je prva linija obrane za uklanjanje uljeza iz dišnog sustava, otkrili su znanstvenici. Ne zaboravite u juhu dodati češnjak i luk koji imaju antivirusno djelovanje, a za uspješnije odčepljivanje nazalnih kanala dodajte malo kajenske ili čili papričice.

Tportal.hr