Novi poremećaj: Bolujete li i vi od ortoreksije?

Rezultati novih istraživanja provedenih na Sveučilištu Duke pokazuju da je sve više odraslih osoba izbirljivo kada je riječ o prehrani. Ugledni časopisi, kao što su JAMA i Psychology Today, prepoznaju novi poremećaj u prehrani - ortoreksiju, opsesiju zdravom hranom. Naime, i u zdravlju, kao i u svemu, put do pakla zna biti popločan dobrim namjerama, pa tako i rigorozna zdrava prehrana može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih rizika.

Ni pretjerana izbirljivost u prehrani ni ortoreksija još nisu uvrštene na popis Američkog udruženja psihijatara kao metalni poremećaji. No kada budu uvrštene, njihovo će liječenje pokrivati osiguranje, a znanstvenici će lakše nastaviti istraživanja. Evo što je zasad poznato o tim poremećajima.


Selektivna prehrana odraslih osoba
Baš kao djeca, odrasle osobe koje se izbirljive ograničit će se na izuzetno malo namirnica. Za razliku od onih koji pate od anoreksije ili bulimije, izbirljivac naizgled nije zabrinut zbog kalorija ili izgleda. Znanstvenici zaključuju da odrasli izbirljivci nisu prerasli obrasce ponašanja iz djetinjstva te razvijaju novu vrstu opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Takve osobe mogu imati jako razvijen osjet okusa zbog kojeg isključuju pojedine namirnice, a mnogi su s nekom vrstom hrane imali neugodno iskustvo u djetinjstvu.

Ortoreksija
Identificirao ju je 1997. godine američki liječnik Steven Bratman, a latinski je termin za ispravnu prehranu. Oboljelima, također, motiv nije gubljenje kilograma. Oni koji pate od tog poremećaja ograničili su svoju prehranu na namirnice koje smatraju prirodnima i zdravima. Neki znanstvenici kažu da ortoreksija ima dodirnih točaka s opsesivno-kompulzivnim poremećajem i tjeskobom te upozoravaju da 'zdrava' prehrana može biti put do najtežih oblika anoreksije.

Što jedu izbirljivci i oboljeli od ortoreksije
Izbirljivci preferiraju hranu koja je nježnih boja, poput bijele ili žućkaste. Također se na njihovom dnevnom meniju redovito nalaze tjestenina bez umaka, pizza samo sa sirom, prženi krumpirići ili pileća krilca. Neki se izbirljivci fokusiraju na hranu sličnih tekstura ili okusa.

Oboljeli od ortoreksije često prvo počinju s eliminiranjem obrađene hrane, izbjegavanjem namirnica koje imaju umjetnu boju i aromu ili izbacivanjem namirnica koje su bile u dodiru s pesticidima. Također znaju izbjegavati kofein, alkohol, šećer, sol, pšenicu i mliječne proizvode. Neki će se ograničiti na sirovu hranu.

Zdravstvene posljedice
Ograničavanje režima prehrane na samo nekoliko namirnica - jer je osoba izbirljiva ili ima dug popis hrane koju smatra nezdravom - može uzrokovati opasne zdravstvene posljedice. Ekstremni slučaj prehrane ograničen na samo nekoliko namirnica koje su zdrave opisan je kao Orthorexia nervosa i može dovesti do zdravstvenih rizika sličnih najtežim oblicima anoreksije.

Socijalna izolacija
Društveni život izbirljivaca može stradati jer takve osobe izbjegavaju obroke kao dio društvenog rituala. Također, oni koji forsiraju isključivo zdravu prehranu neće biti dobrodošli u širim krugovima, što dovodi do društvene izolacije i ugrožava odnose.

izvor: tportal.hr