Nova bolest prijeti zdravlju

bolest, zdravlje, bolest, hit, brend, leđa, bolovi, lijek

Zdravstveni djelatnici kažu da je bakterija koju nazivaju 'superbug' i u kojoj se nalazi enzim NDM-1, u Britaniju došla s osobama koje su boravile u Indiji i Pakistanu radi kozmetičke kirurgije. Iako je u Britaniji zaraženo tek pedesetak ljudi, znanstvenici strahuju da bi se bakterija mogla uvelike proširiti. Radi suzbijanja zaraze, piše BBC, potrebni su novi lijekovi.

Liječnici napominju da NDM-1 može postojati i u drugoj bakteriji, poput E.coli, te ih čini otpornim na najjače grupe antibiotika. Stručnjaci se sada boje da bi NDM-1 mogla prijeći i na druge bakterije koje su otporne na mnoge antibiotike. To bi u konačnici moglo proizvesti opasne infekcije koje bi se ubrzano širile od osobe do osobe i bilo bi ih gotovo nemoguće izliječiti, prenosi dnevnik.hr.

Najmanje je jedna infekcija NDM-1 koju su istraživači analizirali, bila otporna na sve poznate antibiotike. Slične infekcije pojavile su se u SAD-u, Kanadi, Australiji i Nizozemskoj, a međunarodni stručnjaci kažu da bi ona mogla postati ozbiljan globalni problem. Zaustaviti NDM-1 može se ukoliko se brzo pronađu i izoliraju zaraženi pacijenti.

‘Zabilježen je mali broj slučajeva oboljelih u Velikoj Britaniji, ali najveći dio slučajeva povezan je s putovanjem i boravkom u klinikama u Indiji. Strahujemo da bi NDM-1 mogao ući i u druge bakterije koje se još lakše prenose kod pacijenata’, rekao je dr. David Livermore, jedan od istraživača u britanskoj agenciji za zaštitu zdravlja.

Dr. Livermore dodaje kako je prijetnja ozbiljna za globalno javno zdravstvo, budući da postoji malo antibiotika na kojima se radi, a koji bi mogli biti dovoljno učinkoviti protiv NDM-1. Zabrinutost u Velikoj Britaniji postoji od prošle godine. Tada su hospitalizirani prvi pacijenti zaraženi bakterijom u kojoj je bio enzim NDM-1, a infekcija je varirala od blage do trovanja krvi.