Nemojte biti tužni – to je loše za zdravlje!

Prema novom istraživanju u časopisu o molekularnoj psihijatriji, kad god ste loše volje, u vašem se mozgu luče hormoni stresa koji negativno utječu na opće zdravlje.

Kako tuga prelaze iz mozga u ostatak tijela

Kad ste loše volje, kemijski spojevi koji se zovu opioidi pojačano se luče kako bi smanjili neugodu koju osjećate. Na žalost, opioidi mogu imati negativni utjecaj na naš imunološki sustav, te povećavaju rizik raznih bolesti, posebice srčanih oboljenja.

Iz tave u ulje

Iako obična tuga nije jednaka bolesti kao što je depresija, kad god patimo, naše tijelo pati s nama. Stres umanjuje sposobnost našeg organizma da se popravlja. Ukratko, loša volja može dovesti do bolova koji izazivaju mrzovolju. To je neugodni zatvoreni krug koji je štetan za naše zdravlje.

Loša volja također utječe i na našu prehranu. Jedemo stvari koje ne bismo trebali, uglavnom hranu intenzivnog okusa, jer nam tuga umanjuje okus slatkog, kiselog i gorkog. To može dovesti do viška kilograma i svih posljedica koje taj problem nosi.

Tuga je među snažnijim osjećajima

Loša strana tuge je da je često posljedica nekog događaja kojem pridajemo veliku važnost, pa zbog toga traje duže od ostalih osjećaja. Što duže ste loše volje, to će u vašem tijelu biti više hormona stresa (kortizol) koji stvara probleme sa šećerom u krvi, krvnim tlakom, te kvalitetom sna.

Kako se boriti protiv tuge

Normalna tuga ne traje koliko traju napadaji depresije, pa je ipak moguće dobrim navikama suzbiti loše posljedice osjećaja. Malo svakodnevnog vježbanja, zdrava prehrana i osam sati sna mogu učiniti čuda za vaše zdravlje.

Izvor: tportal.hr