Ne izjegavajte krumpir, ovo su njegove dobre strane

Ljubuški, krompir, vađenje, krumpir, zdravlje, krompir, šok, lijek, zdravlje, krompir, krompir, vagina, krompir, zdravlje, sokovi, krompir, debljanje, hrana za jelo, krumpir, sok od krumpira, ljekovitost, krompir, krompiri, hladnjak, kulinarski trikovi, krumpir, luk, mladi krumpir, Ljubuški, katica kiš, Nevesinje, krompir, kuhani krompir, guljenje, trik
Krumpir je sam po sebi doista sjajna namirnica te pravi izvor važnih nutrijenata. Bez najrazličitijih dodataka, krumpir doista ima zdrave značajke, a ovih pet razloga navest će vas da ga jedete još češće.

Krumpir je prepun kalija. Veliki krumpir pečen s korom sadrži nevjerojatnih 1.600 miligrama kalija, što je gotovo polovica preporučene dnevne doze te gotovo četiri puta više od količine kalija koja se nalazi u srednje velikoj banani. Kalij je elektrolit (što znači da u vodenoj otopini i krvi ima električni naboj) te je ključan za hidrataciju i prilikom sportskih aktivnosti, a također može imati ključnu ulogu u snižavanju krvnog tlaka, piše Huffington Post.

Pun je vlakana. Pod uvjetom da jedete krumpir s korom. Naime veliki krumpir s korom sadrži sedam grama dijetalnih vlakana, što je oko četvrtine dnevne preporučene doze. No bez kore sadrži svega gram vlakana. Ukoliko u svakodnevnu prehranu uvrstite dovoljnu količinu vlakana, dulje ćete biti siti, a samim time imat ćete manju želju za grickalicama i međuobrocima. Vlakna su također povezana s manjim rizikom od srčanog udara, nižim kolesterolom te sprečavanjem dijabetesa.

Sadrži popriličnu dozu vitamina C. U kori krumpira također se nalazi vitamin C, pa tako veliki krumpir sadrži oko 29 miligrama, što čini polovicu preporučene dnevne doze. Osim toga, krumpir sadrži više vitamina C nego, na primjer, naranča. Konzumacijom preporučene doze vitamina C sprečava se prehlada, a ovaj vitamin je i snažan antioksidant te pomaže u zacjeljivanju rana.

Krumpir je dobar izvor mangana. Možda ste s ovom hranjivom tvari upoznati u nešto manjoj mjeri, no to ne znači da nije potrebna vašem organizmu. Mangan igra bitnu ulogu u obradi proteina, ugljikohidrata i kolesterola, a također može imati važnu ulogu u formiranju kostiju. Veliki krumpir s korom sadrži 33 posto preporučene dnevne količine mangana.

Bogat je vitaminom B6. Prema riječima stručnjaka, ovaj vitamin djeluje 'iza kulisa'. Iako na prvu neprimjetno, njegovo djelovanje je itekako važno za opće zdravlje. Tako vitamin B6 djeluje na kardiovaskularni i probavni sustav, imunološki sustav te mišićni i živčani sustav. Ovaj vitamin također stvara važne hormone u mozgu, a u velikom krumpiru s korom nalazi se čak 46 posto preporučene doze.

Tportal.hr