Naranča: Prijateljica fit linije u božićnoj trpezi

rak pluća, naranče, naranče, ljekovitost, napitak, alergija, kombinacije, Dobitna kombinacija, voće, zdravlje, naranče, kora od naranče, upotreba u kućanstvu, šok,  voće naranča
Moćni minerali

Osim vitaminom C, naranče su bogate mineralima - kalcijem, kalijem i magnezijem. Kalcij čuva kosti, a kalij živčani sustav i mišićna tkiva. Uz to je neophodan i za održavanje ravnoteže vode u organizmu.

Idealno voće za trudnice i pušače

Poznato je da nikotin uništava vitamin C. Zato se često kažu da ako je nepušaču potrebna jedna naranča kao zaštita od prehlade, onda su pušaču potrebne tri. Ove narančaste loptice svježine su idealna hrana i za trudnice jer obiluju folnom kiselinom neophodnom za razvoj fetusa.

Visoki postotak vode

Sadrže visok postotak vode - 86 posto, pa brzo zasite organizam. Birajte one s manje hrapavom korom jer su sočnije i slađe.

Ljekovita unutrašnja strana kore

Flavonoidi, moćni antioksidanti koji se najvećim dijelom nalaze u unutrašnjem bijelom dijelu narančine kore, smanjuju rizik od moždanog udara.
Od naranče se dobiva najpopularniji sok...
Od jedne naranče dobiva se 90 ml soka koji je odličan izvor vitamina C, a čak 85 posto naranči prerađuje se u sok te je upravo sok od naranče najpopularniji u svijetu

... ali i keksi
Još u 19. stoljeću britanska tvrtka ‘McVitie' proizvela je prvi ‘jaffa keks', koji je dobio ime po vrsti naranče bez koštica. Ostale vrste naranče su kisela naranča, velika naranča, bergamot naranča, naranča valencija i crvena naranča.

Eterično ulje za miris i protiv bakterija

Već su drevne civilizacije poznavale neka umijeća korištenja narančinog eteričnog ulja. Djeluje fungicidno i baktericidno i tonizira rad srca.

Bergamot naranča koristi se i u aromaterapiji za pripremu parfema. No kako je bergamot fototoksičan, čini kožu osjetljivijom na UV zrake zbog čega se nakon nanošenja preparata s aromatičnim uljem bergamota ne smije izlagati suncu.

Zadovoljna.hr