Napokon smo dobili odgovor na pitanje 'je li kava štetna'?

antibiotik, šalica kave, mlijeko, kava, razlika, kava, šalica kave, kava, jetra, zdravlje, medicinske sestre, tablete, kava, kava, uticaji, uticaj na zdravlje, uticaj, kava, odstajanje, piće, kava, točena kava, espresso, filter aparat, napitak, jutro, duži život, kava, čaj, okus kave, kava, kava, sol, kava, okus kave, kava, soda bikarbona, dodatak kavi, kava, štetnost, blagodati, kava, kava, mršavljenje uz trening, kava, putovanje, kava, jutarnja kava, vrijeme za ispijanje prve kave, kava, čaj
Znanstvenici su više nego ikada prije sigurni kako je odgovor na vječno pitanje „je li kava štetna" jasno i glasno „ne". Prema najnovijem istraživanju, objavljenom u časopisu Nature Medicine, starije osobe s niskom razinom upala - koje potiču brojne, ako ne i većinu ozbiljnijih bolesti - neočekivano su imale nešto zajedničko: sve su konzumirale kofein.
„Što su više kofeina pili, to su bili zaštićeniji od kroničnih upala", istaknuo je autor istraživanja dr. David Furman, izvanredni profesor na Zavodu za imunitet, transplantacije i infekcije na Sveučilištu Stanford.

Tijekom istraživanja Furman i njegove kolege analizirali su uzorke krvi 100 mlađih i starijih osoba. Kod starijih je osoba zabilježena veća aktivnost u nekoliko gena koji su povezani s upalama - što i nije tako čudno jer broj upalnih stanja u tijelu obično raste s godinama.

Vjeruje se kako su upale zajedničke svim kroničnim bolestima koje se javljaju kod starijih ljudi, uključujući dijabetes, povišeni krvni tlak, srčane probleme, rak, bolesti zglobova i Alzheimerovu bolest.

Većina tih bolesti koje dolaze s godinama nisu staračke bolesti, već posljedica upala, izjavio je Furman. Naime, što su aktivniji bili spomenuti geni, to je bilo vjerojatnije da će osoba imati povišeni krvni tlak i arteriosklerozu.

Osim toga, svi oni koji su imali niske razine tih čimbenika (čak i starije osobe) bili su zaštićeni od upala. Imali su i još nešto zajedničko: svi su redovito konzumirali kofein. Kod osoba koje su pile više od pet šalica kave dnevno zabilježene su ekstremno niske razine aktivnosti na putu upalnog gena. Istraživači tvrde kako kofein nastanjuje to područje i isključuje upalni put.
Kako ističu znanstvenici, cilj nije potpuni nestanak svih tragova upale. Naime, upala je važna funkcija imunološkog sustava koji je koristi kako bi se borio protiv infekcija i mogućih otrovnih spojeva. No kod starijih ljudi taj proces nije tako dobro reguliran kao što je kod mlađih osoba.

Jasno je kako se u procesu starenja nešto 'kvari' pa sve slabije upravljamo upalom, istaknuo je dr. Mark Davis, profesor mikrobiologije i imunologije i direktor Zavoda za imunitet, transplantacije i infekcije na Sveučilištu Stanford. No u ovom smo znanstvenom radu identificirali put koji ranije nije bio povezan s upalama. Zahvaljujući slici puno veće razlučivosti, uspjeli smo istaknuti starenje i čimbenike koji bi trebali biti markeri za upalu.

Ključno će biti shvatiti u kojem se trenutku upalni odgovor počinje pogoršavati toliko da ostaje izvan kontrole. U svom sljedećem istraživanju Furman i kolege će istražiti imunološke sustave tisuću osoba. Furman se nada kako će dobivene podatke iskoristiti za razvoj referentnog raspona komponenti imunološkog sustava koji će ljudima reći jesu li njihove razine uobičajene ili postoji povećani rizik od kroničnih bolesti čije nastajanje potiču upale.

U međuvremenu, bilo bi dobro slijediti primjer osoba koje konzumiraju kofein, a imaju niske razine upala, i popiti šalicu, dvije kave.

zadovoljna.hr