Namirnica broj 1 koja neće poremetiti razinu šećera u krvi

namirnice

... određene vrste hrane. Što je glikemijski indeks hrane viši, to je jače lučenje inzulina. Dakle, za održavanje dobre razine šećera u krvi važno je birati namirnice s niskim glikemijskim indeksom, piše Zadovoljna.hr.

Niskim glikemijskim indeksom smatraju se vrijednosti od 55 ili niže, a visokim vrijednosti od 70 ili više. Neke su od namirnica s visokim glikemijskim indeksom kukuruzni sirup, glukoza, modificirani škrob, oguljeni kuhani krumpir, bijeli kruh, kuhana mrkva, lubenica i njoki, dok niski glikemijski indeks imaju sve vrste mekinja, integralna riža i tjestenina, mango, batat, svježe grožđe, sezam, svježa jabuka, svježe nektarine, breskve, kvinoja, borovnica, jagode, karfiol, đumbir, lješnjaci, poriluk, kikiriki, pistacije, rotkvica, češnjak, špinat, orasi - izbor je zaista bogat.

No jedna namirnica izdvaja se sa svojim posebno niskim glikemijskim indeksom - avokado. Ova voćka ima glikemijski indeks 5 (usporedbe radi, kukuruzni sirup ima GI 115, jedan od najviših među svim vrstama namirnica).

Prehrana bazirana na niskom glikemijskom indeksu bogata voćem i povrćem povezuje se sa smanjenim rizikom od razvijanja dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i nekih vrsta raka. Prema istraživanjima, avokado spada među namirnice koje nemaju gotovo nikakav utjecaj na razinu šećera u krvi, čak i kada se konzumira u velikim količinama. Ipak, ni s avokadom ne treba pretjerivati jer je to tropsko voće bogato masnoćama i kalorijama. Jedna porcija avokada trebala bi biti veličine jedne petine voćke, odnosno oko 30 grama.

U toj količini nalazi se 50 kalorija i 4,5 grama masnoća, od kojih je većina dobra za srce. S tim komadićem avokada u organizam ćete unijeti i dva grama zdravih vlakana. Doznajte i koliko kalorija dnevno zapravo trebate unijeti.

Avokado može biti i odličan dodatak salati s niskim glikemijskim indeksom - narežite ga na tanke kriške te zajedno sa svježim rajčicama dodajte salati od zelenog lisnatog povrća. Avokado nije jeftin te je cijena jednog komada oko 13 kuna, ali s obzirom na to da se smatra jednim od najnutritivnijih voća u prirodi, itekako ga vrijedi ponekad imati na tanjuru. Pročitajte i 7 namirnica punih kalorija koje smijete jesti svaki dan.