Najčešće zablude o migreni

Koliko zapravo sami znate o, često iznimno bolnim, migrenama?

Mit: Migrena je samo jaka glavobolja
Zapravo, glavobolja je samo jedan od simptoma migrene. Za razliku od uobičajenih glavobolja, migrene imaju niz simptoma, uključujući mučninu, povraćanje i osjetljivost na svjetlo i zvuk. U ozbiljnijim slučajevima, migrene mogu uzrokovati otupljenost, poteškoće s govorom i ozbiljnije glavobolje. Smo jedan napad migrene može trajati satima, danima, čak i tjednima.

Mit: Depresivni ljudi skloniji su migrenama koje uzrokuju psihološki faktori
Migrena je neurološka bolest, a ne psihološki poremećaj. Stručnjaci koji proučavaju migrene nisu našli povezanost ove vrste boli i određenih tipova osobnosti. Migrene nastaju kada se razina serotonina spusti, te tada trigeminalni živac otpušta supstance zvane neuropeptidi, koji putuju u vanjski dio mozga. Tamo uzrokuju proširenost i upale žila, te tako nastaje glavobolja.

Mit: Alergije često uzrokuju migrene
Nema dokazane povezanosti alergija i napada migrene. Alergije i glavobolje jednostavno su česte tegobe, pa kada se dogode u isto vrijeme, obično se pretpostavlja kako su zapravo povezane.

Mit: Muškarci i žene jednako su skloni migrenama, koje su kod oba spoja iste vrste i intenziteta
Tri puta više žena iskusi migrene, u usporedbi s muškarcima. Kod žena je ova vrsta boli često povezana s menstruacijom. Neke žene osjećaju pozitivne pomake što se tiče migrena kasnije tijekom trudnoće, no druge izjavljuju kako su se kod njih migrene u prvom tromjesečju pogoršale.

Ako trudnoća i menstruacija utječu na migrene, glavobolje također mogu biti lošije ako osoba uzima kontracepcijske pilule ili je na zamjenskoj hormonalnoj terapiji.
Ordinacija.hr.