Najbolji način za dobiti najviše iz voća je jesti ga odmah ujutro

bobičasto voće
Jedna od glavnih zadaća želuca je sterilizacija i probavljanje hrane miješanjem uz želučanu kiselinu.

Ako ljudski organizam ne bi bio u stanju probavljati različite vrste hrane, tada ne bismo ništa mogli jesti. Primjerice, povrće poput brokule ili graha samo po sebi je mješavina ugljikohidrata i proteina, piše Huffington Post.

Kombinacija voća i ugljikohidrata je uredu

Plinovi nastaju u crijevima, a ne u želucu i dok voće može izazvati nadimanje kod nekih ljudi, to nema veze s drugim namirnicama koje smo pojeli, objašnjava Pochapin. On i njegov znanstveni tim otkrili su da iako je voće najzdravije jesti rano ujutro jer tada potiče detoksikaciju organizma, ono nije nezdravo niti u jedno drugo doba dana.

Svježe voće ili svježi sok?

Jedenje svježeg voća uvijek je bolja alternativa nego pijenje soka, mada je i ono svježe iscijeđeno. Ako pijete sok, tada ga treba piti sporo kako bi se lakše probavio i pomiješao sa slinom te dulje zadržao u želucu.

Pijte isključivo svježe iscijeđene sokove, a ne one konzervirane jer imaju vrlo malo hranjivih sastojaka. Također, kuhano voće u kompotima sadrži malo nutritivnih vrijednosti jer kuhanje uništava vitamine.

Voće koje nam najviše odgovora je ono iz našeg podneblja

Pri odabiru voća uvijek se vodite time da je sezonsko ujedno i najzdravije, a dok je egzotično voće stiglo iz dalekih zemalja često prisilno dozrelo raznim GMO preparatima i u plastičnim vrećicama. Također, naš je organizam predodređen da lakše prerađuje hranu koja raste u kraju gdje smo rođeni, pa nam takvo voće i bolje odgovara. Kivi je odličan zimski odabir za one kojima nedostaje kalija, magnezija, vitamina E i C.

Jabuka je odličan svakodnevni izbor u jesen i zimu jer iako sadrži znatno manje vitamina C od drugog voća, ona je snažan izvor antioksidansa. Naranče i mandarine idealne su u hladnijim danima, jer zahvaljujućim visokom udjelu C vitamina povećavaju imunitet te štite od raznih oboljenja. Orašasti plodovi također su odličan izbor zimi, jer je tada najmanja ponuda sezonskog voća.

Pravo voće za svaki dio tijela

Stara je teorija kako oblik voćke sam otkriva na koji dio tijela najviše djeluje. Tako orah svojom korom podsjeća na mozak, a upravo su bogate masne kiseline u njemu nužno potrebne mozgu za funkcioniranje. Rajčica svojim unutarnjim izgledom podsjeća na klijetke i pretklijetke srca, a likopen koji sadrži dokazano sprečava nastanak bolesti krvožilnog sustava. Naranča čija kora podsjeća na masne naslage ubrzava cirkulaciju i potiče gubitak kalorija, kažu nutricionisti.

24sata.hr