Najbolji način da očistite vosak iz ušiju, a da se ne povrijedite ili trajno oštetite

Čistite li vosak iz ušiju štapićima ili drugim 'ne medicinskim' metodama, možete napraviti više štete nego koristi.

Jedan od štetnih rezultata je da vosak možete pogurati dublje u uho te stvoriti blokade u uhu radi kojih ćete morati potražiti pomoć liječnika, objašnjava Ana Kim, MD, voditeljica otoloških istraživanja u bolnici Mount Sinai u New Yorku. Također, napominje da metode čišćenja voskom te vodom i štrcaljkom nisu sigurne jer da toplina potencijalno može u manjoj mjeri opeći bubnjić, dok voda može zapeti u ušnoj šupljini te da vosak od vlage može nabubriti.

Vosak ili cerumen prirodno podmazuje i štiti unutarnje uho od vanjskih elemenata što znači da ga se ne smije do kraja ukloniti.

Pokušajte s otopinom vode i hidrogen peroksida ili octa

Pomiješajte jednak omjer tople vode s hidrogen peroksidom od 3 posto (dvije kapi peroksida ili octa i vode), pa nakapajte uho i pustite da otopina stoji cca 10 minuta te skočite pod tuš. Peroksid će rastopiti vosak koji će se prilikom tuširanja isprati. Postupak ponavljajte jednom mjesečno i ne biste trebali imati nikakvih problema, objašnjava Kim. Ukoliko mislite da imate suhi ušni kanal, možete kapnuti kap mineralnog ulja nekoliko puta tjedno. U slučaju da ste u prošlosti imali puknuće bubnjića ili operaciju ušiju, preskočite ove savjete jer peroksid i mineralna ulja tada mogu uzrokovati u dodiru s bubnjićem vrtoglavice i infekciju. 

Imate li problem sa stvrdnutim voskom, nakapajte par kapi bebi ulja ili maslinovog u ušnu školjku prije spavanja.

izvor: magazin.net.hr Z.Č./womenshealthmag.com