U Mostaru se pojavila epidemija ušiju kod djece

uši, Mostar, epidemija

S početkom školske godine, u Mostaru se pojavila epidemija ušiju kod djece. Kako doznaje Ero.tel, ušljivost vlasišta se pojavila kod djece uzrasta od 1. do 4. razreda.

S pojavom ušiju, u ljekarnama se kupuju posebni šamponi, češljevi…

U ljekarnama su rekli kako je potražnja za svim preparatima s kojima se tretiraju ovi nametnici u velikom porastu, osobito oni koji se koriste preventivno. Radi se o preparatima koji nisu jeftini.

Inače, uši se pojavljuju u kasnu jesen, zimu i proljeće, dok se ljeti javljaju rjeđe. Uš glave je parazit veličine od 2 do 3 mm, sive ili smeđe boje, koji živi isključivo na vlasištu čovjeka.

Hrani se krvlju bezbolnim ubodima, pri čemu ispušta slinu koja uzrokuje iritaciju i svrbež vlasišta. Odrasla ženka živi oko 30 dana i u tom razdoblju snese oko 100 jajašaca. Roditeljima se savjetuje da ako su na kosi djeteta pronađene uši ili gnjide, odmah započnu tretman preparatom protiv ušiju.

Uši se prenose izravnim dodirom glave o glavu s osobom koja ih ima, a nešto rjeđe korištenjem zajedničkih češljeva, kapa, marama, odjevnih predmeta, ručnika, jastuka, posteljine… Ne skaču s čovjeka na čovjeka i nemaju krila. Ne prenose se preko vode u bazenu ni preko kućnih ljubimaca i one same ne prenose zarazne bolesti.