Najbolje aktivnosti za top formu i liniju

Tenis
Tenis je najčešće ljetni sport, te je izvrstan način rekreacije u nadolazeće vruće dane. Uz dovoljno trčanja po terenu, te zamahivanje reketom ovaj sport spada u kategoriju onih s kojima se najviše znojimo, te topimo masne naslage.

Skvoš

Svi mi ponekad ne znamo kako izgubiti, te neki od nas teško primaju poraz. Ukoliko ste jedna od osoba koja voli igre s reketima, poput tenisa, no ne voli igrati sa protivnicima, skvoš je idealan sport za vas. Jedini protivnik koji stoji pred vama je zid, a igra se s lopticom od kaučuka. No imajte na umu da je skvoš je jedan od najbržih i najiscrpljujućih sportova. Naime, budući da je teren malen loptica brzo odskakuje i svom se brzinom vraća prema igračima.

Ukoliko ovo ljeto imate prilike posjetiti otok Hvar, svakako se raspitajte o igri pod nazivom Zoga Falu. Radi se o sportu koji se igra na dotičnom otoku, ali je zabilježen na još nekim hrvatskim otocima. Loptica se baca što snažnije rukom u zid. Drugi igrači odbijenu lopticu odbijaju prema zidu. Loptica je slična loptici za picigin. Po elementima, igra je slična skvošu.

Plivanje

Kažu da je plivanje najzdraviji i najbolji sport za izabrati ukoliko su u pitanju višci kilograma. Plivanje može biti zabavno, te imamo nekoliko vrsta plivanja koja možemo isprobati. Jedna od plivačkih aktivnost je sinkronizirano plivanje. Najčešće poznato kod dama, te vrlo efikasno u rastezanju tijela i učvršćivanju mišića. Uključuje elemente gimnastike i plesa. Iako je na većini natjecanja pravilima dozvoljen nastup i muškarcima, sinkronizirano plivanje se uglavnom smatra ženskim sportom te ga u velikoj većini prakticiraju i u njemu se natječu samo žene. Za plivanje postoje razne grupe i podjeljenje aktivnosti koje možete isprobati. Obratite se uredu obližnjeg bazena za sport i rekreaciju te se raspitajte o njihovim vodenim programima. Aerobic u vodi samo je jedan od interesantnih sadržaja koji je sigurno u ponudi.

Rolanje ili koturaljkanje

Jedna je od najpopularnijih urbanih aktivnosti. Sam početak zahtjeva dobru orijentaciju i ravnotežu.
U rolanju nam najviše rade noge te se učvršćuju mišići stražnjice. Vrlo popularan kod žena, iako u zadnje vrijeme sve više muškaraca pokazuje interes za ovu aktivnost.
Dobro je znati da rolanje potiče i tjelesno, i psihičko zdravlje. Tehnika rolanja usvaja se doista lako, te se rolajući toliko zabavljamo da i zaboravljamo da se zapravo rekreiramo. Za vrijeme rolanja cijelo je tijelo u pokretu, pa se redovitim bavljenjem ono razgibava i jača, te se podiže tjelesna izdržljivost i kondicija. Rolanje jača čitavu muskulaturu, a posebno mišiće leđa, trbuha, nogu, stražnjice i bedara, i to bez opterećivanja kralježnice.

Klizanje – zimski sport

Još jedna vrsta zabavne rekreacije koja potiče duh i tijelo. Odvija se na ledu, no učestalo bavljenje klizanjem također nam može dati rezultate koje očekujemo. Kao i kod rolanja, ovdje rade noge, stražnjica i trbuh.

Odbojka

Odbojka je sport s loptom u kojem se dvije suparničke momčadi natječu na terenu s razapetom mrežom na sredini. Cilj igre je prebaciti loptu preko mreže u protivničko polje na način da je protivnik ne uspije održati u zraku i vratiti natrag preko mreže prije nego li padne na teren. Ukoliko još niste isprobali ovu aktivnost, sada je pravo vrijeme za nju. Nadolazeći topli dani i ljeto idealni su upravo za more, sunce ali i odbojku s društvom.

Stolni tenis ili ping pong

Ukoliko ste osoba koja ne voli raditi veliku buku pri vježbanju ili privlačiti poglede, ovo je idealan sport za vas i vašeg partnera, ili prijateljicu.
To je sport u kojem se natječu dva (ili četiri) igrača koji lopticu udaraju reketom na stolu za stolni tenis. U ovom sportu sudjeluje cijelo tijelo, s naglaskom na ruke, trbuh i noge.

Biciklizam

Nema boljeg načina za zdrav prijevoz nego biciklom. Proljeće je pravo vrijeme za vožnju do kakvog jezera ili kroz grad. Sami ili s vašim najdražima, dogovorite izlet biciklima u prirodu. No budite na oprezu. Puknuta guma, preglasno slušanje muzike ili potrgana pedala može vas vrlo lako dovesti do nevolja.
U biciklizmu najviše su u pokretu noge, no na taj način da radi cijelo tijelo. Mnogi doktori i savjetnici preporučit će upravo biciklizam kao najbolju aktivnost.

Badminton

Slična pravila kao i u tenisu, te odbojci. Badminton je sport koji se igra reketom. Igrači reketom udaraju badmintonsku lopticu tako da pređe mrežu i padne u suprotnu polovicu terena, a s ciljem da je protivnik ne uspije vratiti. Loptica se smije udariti samo jednom prije nego što se uputi preko mreže. Badminton je također vrlo raširen vid rekreacije, pogodan za proljeće i prirodu, bez mreže ili pravila, zbog čega se često od neupućenih ne doživljava kao ozbiljan sport, dok je tehnički doista zahtjevan sport koji od natjecatelja uz vještinu traži i izdržljivost, snagu te brzinu.

Teretana i kućne sprave

Iako u nadolezeće toplije dane volimo izaći van, te se uz društvo ili sami pozabaviti rekreacijom, ima nas i onih koji vole svoj mir u teretani. Neki od nas imaju i pravu malu teretanu u vlastitom domu, te ponajviše vole vježbati kod kuće. Zašto ne? Svatko ima pravo na rekreaciju koja mu najviše odgovara. Imate li sobni bicikl ili orbitrek pokušajte napredovati na istom. Produljite svaka tri dana zadano vrijeme za vježbu. Ukoliko vježbate u teretani, upitajte zadužene trenere za neke nove vježbe ili sprave. Oni su tamo da vam pomognu, a vi da ostvarite svoje ciljeve na najzdraviji i najefikasniji način.

zena.hr