Muške torbe uzrokuju probleme s leđima!

zdravlje, torbe
One su ultimativni simbol modernog metroseksualca. Nose ih David Beckham i Brad Pitt. Međutim, muške su torbe - tvrde liječnici - odgovorne za izazivanje ozbiljnih ozljeda leđa.

Današnje moderne muške torbe su zamijenile ružne starinske aktovke. Za razliku od krutih "kofera" s ručkom za nošenje, moderne torbe imaju remen izrađen od mekane kože ili platna, koji omogućava njeno nošenje "preko leđa".
k David Beckham

Moderne muške torbe nisu bile prihvaćene od prve. Jer pravi muškarci ne nose torbe, zar ne? Njihovoj su popularizaciji pridonijele poznate "zvijezde" poput nogometaša Davida Beckhama i glumca Brada Pitta. Tek kad su primijećene na njima, postale su nezaobilazni muški modni dodatak! Tako prodavači tvrde kako je prodaja muški torbi porasla za 21 posto u posljednjih godinu dana.

Međutim, modernim muškim torbama nisu oduševljeni svi. Liječnici procjenjuju kako se prosječna težina spomenutih torbi kreće oko nevjerojatnih 6 kilograma. Riječ je o težini od gotovo 14 vrećica šećera! Pitate se što muškarci nose u torbama? U većini slučajeva je riječ o elektroničkim napravama poput laptopa, mp3 svirača i minimalno dva mobitela. Nađe se tu i pokoja knjiga.

Muške torbe su nužnost, no one mogu uzrokovati bol u leđima i ramenima zbog dugotrajne izloženosti povećoj težini. Sve to može utjecati i na nepravilno držanje. Stoga liječnici upozoravaju vlasnike muških torbi da smanje količinu i težinu predmeta koje nose u torbi.

izvor: K. R. ordinacija.hr