Možemo li se pranjem zuba boriti protiv raka grla?

U istraživanju se pokazalo da su osobe koje su svoje stanje usne šupljine nazvali 'lošim' u većem riziku od infekcije humanim papilloma virusom (HPV) koji može izazvati rak grla.

Sveukupno, deset posto osoba s bolestima zubi i zubnog mesa bili su pozitivni na oralni HPV. U usporedbi s 6.5 posto onih koji su svoje zdravlje zuba ocijenili 'dobrim' ili 'izvrsnim'.

Ipak, rezultati objavljeni u listu Cancer Prevention Research ne dokazuju da bolesti zuba i desni uzrokuju HPV.

'Nismo sigurni da loša oralna higijena vodi do HPV infekcija', kaže Christine Markham, jedna od istražiteljica u studiji. Njezin je tim uzeo u obzir i druge čimbenike koji mogu utjecati na zdravlje zuba ili stvoriti veće šanse za dobiti HPV - poput pušenja ili oralnog seksa s više partnera. Ipak, loša higijena usne šupljine povezana je s 56 posto povećanim rizikom od oralnog HPV-a.

'Postoje i druga moguća objašnjenja za tu poveznicu i potrebno je napraviti još istraživanja', kaže Markham, izvanredna profesorica Texas Health Science Centera Sveučilišta u Houstonu.

Ipak, napominje, već postoje brojni razlozi za brigu o zubima i desnima. 'Dobra oralna higijena važna je za zdravlje općenito. Ova studija samo daje dodatni poticaj', kaže.

HPV, virus koji može uzrokovati genitalne i analne bradavice, najčešće je prenosiva spolna infekcija u SAD-u. Obično se imunološki sustav pobrine da se infekcija povuče, no u nekim slučajevi, virus se zadrži u tijelu. A uporne infekcije s određenim sojevima virusa mogu dovesti do raka, od kojih je najpoznatiji rak grlića maternice.

HPV može napasti usnu šupljinu tijekom oralnog seksa. Te infekcije obično nemaju simptoma, ali dugotrajna infekcija sa sojevima koji se povezuju s rakom vodi do orofaringealnog raka, koji napada stražnji dio grla, bazu jezika i krajnike.

Riječ je o rijetkoj vrsti raka, ali slučajevi povezani s HPV-om u porastu su u SAD-u.

Već je poznato da je loša oralna higijena povezana s povećanim rizikom od orofaringealnog raka, čak i kada se pušenje i opijanje - dva velika rizična faktora za rak - uzimaju u obzir.

'Ali, nije poznato utječe li oralna higijena na rizik od oralne HPV infekcije', ističe Markham.

Poanta je da bi ljudi trebali biti svjesni već poznate veze između oralnog zdravlja i karcinoma usne šupljine i grla.

Postoje dva cjepiva protiv najčešćih karcinoma povezanih sa HPV-om, a stručnjaci savjetuju cijepljenje za djevojčice, dječake i mlade. Svakako je najvažnija svakodnevna oralna higijena i redoviti posjeti zubaru.