Mortonova bolest, mortonov neurom

mortonova bolest
Mortonova metatarzalgija uključuje zadebljanje malih živaca između trećeg i četvrtog nožnog prsta koji prolaze ispod ligamenta koji spaja dvije kosti. Zadebljanje se razvija zbog iritacije, traume ili pritiska, što je 10 puta češće u žena.

Simptomi

Simptomi uključuju probadajuću snažnu bol na prednjoj i donjoj strani stopala pri "korijenima" prstiju. Bol se pojačava nakon fizičke aktivnosti, posebno trčanja i hodanja, a ponekad jednostavno zbog dužeg nošenja obuće. Utrnulost je također moguća u prstima i na prednjoj strani stopala. Bol je veća pri nošenju visokih potpetica ili uskih cipela. Važno je isključiti druge dijagnoze kao što su reumatoidni artritis, upale tetive i giht dijagnostičkim postupcima kao što su RTG i ultrazvuk.

Pri liječenju obično se preporuča nošenje udobne obuće, ulošci, te sredstva protiv bolova koji se također mogu injektirati izravno uz kortikosteroide. U krajnjem slučaju preporuča se operacijski zahvat kojim bi se uklonio obloženi živac. Rezultati mogu biti zadovoljavajući, ali ne uvijek.

Fizikalna terapija i rehabilitacija

Fizikalna terapija može biti od velike pomoći pri uklanjanju simptoma. Postoje dvije osnovne opcije. Ultrazvuk koristi mikrovibracije, a laser fotostimulaciju i toplinsku snagu da bi se smanjila bol. U kombinaciji s proprioceptivnim vježbama, bol se može potpuno ukloniti kod većine bolesnika. Druga mogućnost je terapija udarnim valom koja smanjuje osjetljivost receptora za bol kroz hiperstimulativnu anelgeziju, također u kombinaciji s vježbama. Uz adekvatnu obuću i fizikalnu terapiju, Mortonova metatarzalgija se može liječiti i ne treba utjecati na svakodnevne ili sportske aktivnosti.