Mogu li snažna volja i vjera pobijediti rak?

vjera, molitva, RAK, pobjeda, duhovnost, zdravlje, uticaj na zdravlje, zdravlje čovjeka, molitva, molitva za zdravlje, molitva krunice, religija, religija, vjera, molitva, 40 dana za život, Mostar, molitva, molitva, vjera, čovjek i vjera, religija, vjera, spoznaja, religija, čovjek i vjera, Papa Franjo, homilija, vjera, čovjek i vjera, život u vjeri, put Isusa Krista:, Isus, evanđelje, Njemačka, crkva, vjera, katica kiš, duhovna obnova, Gorica, Grude, katica kiš, mir, katica kiš, katica kiš, propovijed, katica kiš, molitva, katica kiš, strah, katica kiš, katica kiš, katica kiš, molitva, očenaš, Papa, Papa Franjo, katica kiš, propovijed, katica kiš, katica kiš, propovijed, katica kiš, propovijed, katica kiš, propovijed, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, propovijed, katica kiš, propovijed, katica kiš,
Zahvaljujući velikom broju znanstvenih studija, onkolozi su otkrili kako nastaje veliki broj različitih malignih bolesti, ali znanost o duši još nije dala definitivan odgovor na pitanje - mogu li životne bure i oluje biti okidač za nastanak zloćudnih tumora. Iako pristalice psihosomatske medicine tvrde da se stres nalazi u etiologiji gotovo svih bolesti - od kijavice do karcinoma, psihoonkologija još nije našla jasnu vezu između stresa, psihičkih kriza i trauma i razvoja maligne bolesti, piše Politika.

- Činjenica je da različiti stresni životni događaji, kao što su gubitak bliskih osoba, egzistencijalne sigurnosti i posla, obiteljski konflikti, strah od neizvjesne budućnosti i svakodnevni stresovi mogu biti samo jedan u nizu faktora koji imaju ulogu okidača za početak psiho-neuro-imuno disbalansa ili neravnoteže u organizmu, ali sigurno nisu jedini uzročnik ove teške bolesti, od koje svake godine u Srbiji oboli više od 30.000 ljudi, kaže dr Tamara Klikovac, psiholog i obiteljski terapeut na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

Ona dodaje da je u psihologiji šezdesetih i sedamdesetih godina bila popularna teorija da su malignim bolestima sklonije ličnosti tipa Ce koje karakterizira introvertnost, nekonfliktnost, izbjegavanje socijalnih sukoba i neprepoznata depresija. Međutim, s obzirom na to da je klinička praksa pokazala da su zloćudni tumori zapisani i u zdravstvenim kartonima ličnostima tipa A za koje psiholozi tvrde da su ekstrovertne, agresivne, srčane i takmičarski nastrojene, ali i kod ličnosti tipa Be koje karakterizira opuštenost, smirenost i sangvinični temperament, odustalo se od teorije da su određeni tipovi ličnosti „predodređeni" za nastanak karcinoma.

- S obzirom na to da nije postojao stručni konsenzus oko toga mogu li stresni životni događaji i načini na koje osoba reagira na psihičke krize i traume biti okidači za nastanak tumora, suvremena psihoonkologija traga za odgovorom na pitanje - može li način i kvaliteta života čovjeka kome je postavljena dijagnoza maligne bolesti utjecati na produženje životnog vijeka i izlječenje. Odnosno - u kakvoj su vezi optimizam, socijalna podrška i vjera u ozdravljenje i pozitivan ishod bolesti, objašnjava ova liječnica.

Dr. Tamara Klikovac naglašava da ljudi veoma različito reagiraju na dijagnozu zloćudnog tumora, ali bogato iskustvo u radu s onkološkim pacijentima uvjerilo ju je da nevolja slabe slama, a jake ličnosti čini još jačim.

- Kako će se osoba boriti s ovom teškom dijagnozom ovisi od strukture ličnosti, prethodnog životnog iskustva i mehanizma prevladavanja. Izvjesno je da će ekstrovertne osobe s dobrim socijalnim kontaktima i jakom obiteljskom podrškom, koje imaju aktivan i „srčan" odnos prema realnosti i žive život punim plućima, daleko bolje prevladavati psihičke krize izazvane saznanjem da su oboljeli od teške bolesti. Obitelj u kojoj osoba živi i odnosi između članova obitelji također utječu na mentalnu jačinu onkološkog pacijenta - ako je obitelj funkcionalna ona će jačati svog oboljelog člana kada posrne pod težinom bolesti, a ako u toj obitelji vlada nerazumijevanje, konflikti ili disharmonija, jasno je da takva obitelj ne može biti podrška svom oboljelom članu, ističe sugovornica Politike.