Moć kamilice

kamilica, zdravlje
Raste na poljima, glinastom tlu, šumskim livadama, obroncima, na poljima žita, kukuruza, djeteline, krumpira i repe. Zbog česte upotrebe umjetnog gnojiva i kemijskog suzbijanja korova naša dragocjena kamilica postaje sve rjeđa. Osobito se često može vidjeti nakon zima punih snijega, te vlažnih proljeća.

Za ovu poznatu biljku pobliži opis vjerojatno nije potreban. Cvjetovi se skupljaju od svibnja do kolovoza, najbolje za podnevnog sunca. Nećemo pretjerivati ako navedemo kamilicu kao "sveopći lijek", osobito kod male djece. U svakom slučaju djetetu treba davati čaj od kamilice, prije svega kod grčeva i bolova u trbuhu. Pomaže kod nadimanja, proljeva, osipa, bolesti i katara želuca, kod menstruacijskih smetnji, izostanka mjesečnice i kod ostalih trbušnih tegoba, kod nesanice, upale nadmuđa (pasjemenika, lat. epididimis), groznice, bolnih rana i zubobolje.

Kamilica izaziva znojenje, umiruje i smanjuje grčeve, osim toga dezinficira i djeluje protuupalno kod svih vrsta upala, osobito onih sluznica. Kamilica se koristi izvana u obliku obloga i kupki kod upaljenih očiju, upala očne spojnice, kod svrabljivih i navlažujućih kožnih osipa, za ispiranje kod zubobolje, za ispiranje rana.

Kupke i pranja s kamilicom djeluju umirujuće, jer imaju najbolji utjecaj na cjelokupni živčani sustav. Nakon teških oboljenja ili stanja iscrpljenosti brzo ćete se osjećati dobro i osjetiti unutarnji mir. Za njegu lica ne biste smjeli zaboraviti kamilicu. Jednom tjedno napravite kupku za lice s uvarkom kamilice i vidjet ćete kako će vam koža "procvjetati" i kako ćete dobiti svježu boju lica. I za njegu kose možete koristiti uvarak kamilice, osobito ako imate plavu kosu. Ovakvim pranjima vaša kosa postat će mirisna i poprimiti lijepi sjaj.

Kamilica pospješuje probavu i ne stvara proljev te je tako posredno pogodna za unutarnje liječenje hemoroida, koji se kamiličinom masti mogu liječiti i izvana. A i za liječenje rana može se koristiti ova mast. Hunjavica i začepljenost nosa ubrzo će se izliječiti inhaliranjem para kamilice. Nakon takvog liječenja mora se, dakako, ostati u toplom.

Ulje od kamilice koristilo se još u antici za masiranje kod neuralgija i trganja u udovima. Kod starih Egipćana je kamilica zbog svoje snage da ublažava groznicu i vrućinu slovila za cvijet boga sunca. Ime Matricaria izvodi se iz latinske riječi "mater" = majka; kamilica je, dakle, bila u upotrebi kod bolesti majki i žena!

U starim knjigama o biljkama može se pročitati da ulje od kamilice odstranjuje umor u udovima i da u vodi kuhana kamilica položena na bolestan mjehur ublažava bolove.

Priprema čaja: Punu čajnu žličicu staviti u 14 litre vode, samo opariti, ostaviti kratko da odstoji.

Dodatak za kupku: Za kupke u kadi uzimaju se četiri šake, a za kupke za lice i pranje glave po šaka cvjetova kamilice, opare se i puste da odstoje.

Oblozi: Preko jedne pune žlice kamilice prelije se 14 litre kipućeg mlijeka, ostavi kratko da odstoji, procijedi i od toga naprave topli oblozi.

Parenje kamilicom: Puna žlica kamilice opari se jednom litrom kipuće vode. Ispod ručnika udišu se pare.

Biljni jastuci: Lanena vrećica napuni se s osušenim cvjetovima kamilice i zašije. U suhoj tavi dobro zagrijati potom položiti na oboljelo mjesto.

Ulje od kamilice: Bočica se nenatisnuto, sve do grlića napuni, po suncu ubranim, svježim cvjetovima kamilice i prelije s hladno prešanim maslinovim uljem. Ulje mora pokriti cvjetove. Boca se dobro zatvorena ostavi 14 dana da stoji na suncu a zatim pohrani u hladnjak.

Mast od kamilice: 250 g svinjske masti zagrije se na temperaturu kao za pečenje, dodaju se dvije pune šake svježih cvjetova kamilice; to se zapjeni, promiješa se, poklopi i sve zajedno ostavi preko noći u neku hladnu prostoriju. Sljedeći dan još jednom lagano zagrijati i istiskati kroz lanenu tkaninu. Iskustvo govori da je najbolje postupiti ovako: lanena krpa položi se u sito, ono se objesi iznad cjediljke te se istisne. Kremasta masa se tada ravnomjerno izmiješa i ulijeva u čiste staklenke ili glinene posude.
Zdravstveni.com