Mmmm, čokolada... Tako fina, a tako zdrava!

Vino i čokolada
Ah, čokolada... Ta slatka delicija koja nas žene toliko usrećuje... Kako bi svijet bio ružno mjesto bez nje, pokušajte samo zamisliti. Grozno, zar ne? A što je najbolje čokolada je i veoma, veoma zdrava. Doduše, ovdje sada govorimo o tamnoj čokoladi (s više od 65 posto kakaa), a ne onim "takozvanim čokoladama", krcatim šećerom, aditivima i mlijekom - koje, kažu stručnjaci, kontaminira čistoću i esenciju kakaovca. Da, tek kad počnete uživati u pravoj crnoj čokoladi moći ćete se proglasiti pravim znalcem i sladokuscem.

Čokolada je veoma kompleksna namirnica s više od 300 sastojaka i kemikalija u svakom zagrizu. Kako biste zbilja uživali u njoj i naučili je cijeniti - uzmite si vremena kada je jedete. Prvo je pomirišite, a zatim je jedite polako, pustite je da vam se otopi u ustima i nakon toga pričekajte malo s drugim zalogajem kako bi svi vaši receptori uživali u ovoj gozbi za sve vaše osjete.

Kao i kod vina, i za tamnu čokoladu potrebno je naviknuti se na okus, no jednom kada počnete prepoznavati što prava kvalitetna čokolada znači i koliko bogat njezin okus može biti - više nećete htjeti niti pogledati te "nazovimo-ih-čokolade". Već ćete sve više početi obraćati pažnju na što veći postotak kakaa u čokoladi, a što veći postotak to je čokolada zdravija.

Utjecaj čokolade na zdravlje

Tamna čokolada je odlična za vaše srce, nekoliko kockica dnevno (dvije ili tri) mogu vam pomoći da održavate srce i kardiovaskularni sustav zdravim.

Čokolada snižava krvni tlak, ovo su potvrdila brojna istraživanja. Čak štoviše istraživanje provedeno u Univerzitetskoj bolnici Köln pokazalo je da čak i male količine tamne čokolade daju sličan potencijal snižavanja krvnog tlaka u usporedbi s opsežnim dijetetskim mjerama koje su se dokazale učinkovitim za smanjivanje kardiovaskularnih problema.

Čokolada snižava kolesterol - tamna čokolada smanjuje LDL kolesterol (loš kolesterol) do 10 posto.

Čokolada stimulira produkciju endorfina koji nam daje osjećaj užitka i zadovoljstva

Ona sadrži serotonin, prirodni podizač raspoloženja i antidepresiv - Ovo bi trebalo biti obavezno ponedjeljkom - kada se osjećate potišteni što morate na posao, samo pojedete kockicu tamne čokolade i sve je odmah bolje.

Zaustavlja dijeljenje stanica raka dojke - Znanstvenici sa Sveučilišta u Georgetownu došli su do zapanjujućih rezultata: otkrili su da flavonoli u čokoladi zaustavljaju dijeljenje stanica raka dojke.

Čokolada sadrži teobromin, kofein i ostale stupstance koje stimuliraju organizam.

Čista crna čokolada ima više antioksidanata od crnog vina.

Jeste li znali da čokolada može žene uzbuditi više od strastvenog ljubljenja? Zvuči nevjerojatno, ali istinito je - ali mora se raditi o čokoladi s veoma visokim postotkom kakaa.

Nema li čokolada puno masnoća?

E, pa da nema naprosto bi bila previše savršena. No dobra je vijest što većina tih masnoća ili utječe dobro ili uopće ne utječe na kolesterol. Oleinska kiselina, jednostruko nezasićena masna kiselina koju nalazimo i u maslinovom ulju, čini trećinu masti u čokoladi. Poznato je da čokolada sadrži i zasićene masti, u kojima prevladava zasićena stearinska masna kiselina, koja najmanje pridonosi porastu razine kolesterola i pojavi kardiovaskularnih bolesti, odnosno ne stvara nakupine i ne oštećuje krvne žile. Dakle, razina masnoća u krvi (primjerice kolesterola) zbog jedenja čokolade neće porasti!

"Devet od deset osoba voli čokoladu. Deseta osoba uvijek laže." umjetnik John Q. Tullius
Kao i s crnim vinom, koje je zdravo popiti do čašu na dan, a nije zdravo kada se pretjera - jednako je i s čokoladom. Ona ipak u 100 grama ima čak 560 kalorija, što znači da itekako morate pripaziti pri konzumaciji, koliko god teško bilo stati. Kaže se umjerenost je vrlina, pa takvi budite i s čokoladom. Više pažnje zato posvetite uživanju u svakom slasnom zalogaju.

izvor: žena.hr