Meso smijete odmrznuti, pa opet zamrznuti

Meso smijete odmrznuti, pa opet zamrznuti
Međutim, nitko nema precizan odgovor, već se sve svodi na priče. Evo što znanost tvrdi.

Meso se smije odmrznuti i zamrznuti više puta, a ono što je važno je da se odmrzava u hladnjaku, na temperaturi do 5° C. Nakon toga ga možete opet ga zamrznuti. Sve što se može dogoditi je da stanice mesa malo popucaju i da bude vodenastije, ali neće postati otrovno ili tako nešto.

Hrana se zamrzava kako bi se proces razmnožavanja bakterija maksimalno usporio, ili običnim jezikom rečeno, da se ne bi pokvarila. Dakle, na temperaturi od -18° C (što je standard za zamrzivače) hrana se kvari toliko sporo da je možete godinama držati tako pohranjenu. U hladnjaku, na temperaturi od 2° do 8° C, hrana može biti kratko vrijeme, dok će se na sobnoj temperaturi vrlo brzo pokvariti, piše Telegraf.
Problemi kod dugog transporta

Kad se meso odmrzne, proces razmnožavanja bakterija (kvarenje) se ubrzava, ali kada se ponovno zamrzne, opet se usporava, pa ako niste zamrznuli već pokvareno meso, neće biti problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Često se čuju priče o uvoznom mesu koje je bilo dugo u transportu, odmrzavano i zamrzavano više puta. Problem s tim je što je moguće da je dugo stajalo odmrznuto pa je proces kvarenja možda već odmakao prije nego što je opet zamrznuto. Ali, i da nije opet zamrznuto, bio bi problem što se pokvarilo, tako da ponovno zamrzavanje tu ne igra neku ulogu.