Med i mlijeko: Nevjerovatno je koliko dobra ovaj duo čini našem tijelu!

med, mlijeko, zdravlje, virusi, prehlada, borba, med, mlijeko, lijek, mliječni proizvodi, mlijeko, hidratizira kožu
Mlijeko je odlično za hidrataciju, zdravlje kostiju, regulisanje krvnog pritiska, smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, sprječava pretilost i dijabetes tipa 2, a neka istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od nastanka raka dojke i debelog crijeva.

Med je odličan zaslađivač, izvor energije, odličan je za mršavljenje jer potiče potrošnju masti, poboljšava izdržljivost, a ima antibakterijska, antifuginalna i antioksidativna svojstva. Vjerojatno već imate med i mlijeko u svojoj kuhinji, a rijetko razmišljate o tome koliko su ta dva sastojka moćan lijek. Evo zašto su fantastičan duo:

Njeguju kožu

I med i mlijeko imaju antimikrobna svojstva. Ta osobina je još bolja kada se ta dva sastojka pomiješaju. Brojna sredstva za čišćenje lica se rade pomoću mlijeka i meda. Zanimljivo je da se ova kombinacija koristi u raznim lječilištima širom svijeta. Pomiješajte 3 kašike toplog mlijeka i 1 kašičicu meda, vaticu umočite u smjesu i očistite lice.

Čine nas izdržljivijim

Čaša mlijeka i 2 kašike meda u jutarnjim satima će poboljšati izdržljivost tokom dana. Mlijeko sadrži proteine, a med potrebne ugljikohidrate. Mlijeko i med mogu piti sve osobe, neovisno o dobi i spolu.

Usporavaju starenje

Istraživanja su pokazala da mlijeko i med djeluju na cijelo tijelo, ne samo na kožu kada je starenje u pitanju. Ljudi u mnogim starim civilizacijama (Grci, Rimljani, Egipćani i Indijanci) su pili mlijeko i med kako bi očuvali svoju mladost.

Imaju antibakterijsko djelovanje

Istraživanje je pokazalo da kombinacija mlijeka i meda ima veću djelotvornost na Staphylococcus (gram-pozitivna kuglasta bakterija) nego mlijeko i med zasebno.

Dobri za probavu

Šolja toplog mlijeka s 2 kašičice meda će pomoći kod zatvora, nadutosti i crijevnih bolesti.

Liječe respiratorne bolesti

Toplo mlijeko je odličan lijek za prehladu i kašalj, kao i med. Spojimo li njihova svojstva, dobit ćemo još bolji lijek.

Dobar san

Bolje od čaše toplog mlijeka pred spavanjem je čaša toplog mlijeka sa kašičicom meda. Previše šećera će razbuditi i uznemiriti, ali sasvim malo glukoze javiće vašem mozgu da isključi oreksin, neuro prenosnik koji je odgovoran za budnost tokom dana.

wikipedia