Magično super voće – baobab

 Drvo koje u prosjeku naraste 30 metara u visinu i 8 u širinu, dok obujam njegove zelene krošnje može iznositi i 20 metara, živi oko 500 godina, a za neke se vjeruje da mogu doseći starost i od 5 tisućljeća. No posebnost baobaba ne krije se samo u njegovom jedinstvenom izgledu već i u ljekovitim svojstvima plodova ovog magičnog super voća.

O drvetu koje mnogima predstavlja okosnicu života pričaju se mnoge legende, a afrička ga plemena štuju do krajnjih granica.
Mnogi vjeruju da u zamršenim krošnjama stabala često nastaju dobronamjerni duhovi predaka, dok Bušmani smatraju da će onog koji ima drskosti otkinuti cvijet baobaba, koji krasi drvo samo jedan dan, pojesti lav! Također, svatko tko zagađuje okoliš oko baobaba naprosto će progutati drvo. I uistinu, ovaj afrički gorostas budi osjećaj strahopoštovanja i neizmjernog divljenja pa priče koje kruže u narodu ne čude

Afrikanci su ga stoljećima koristili kao izvor hrane, sklonište, za medicinu pa čak i za izradu odjeće. Zrela bijela voćka najčešće se žvače ili sprema kao piće u kombinaciji s vodom ili mlijekom. Umaci za hranu od žitarica pripremaju se od svježih ili osušenih listova drveta, dok se iz sjemena može izvući jestivo ulje. Kora u drugu ruku pruža čvrstu tkaninu za užad, košare, torbe, otirače te odjeću.

Svojstava ovog svojevrsnog predstavnika crnog kontinenta prepoznali su i UN-ovi službenici koji u svojoj studiji tvrde kako nataložena voda iz voćke gotovo jednako učinkovita liječi probavne smetnje kao i lijekovi Svjetske zdravstvene organizacije.
Njegov put u Europu dugo je godina čekao na odobrenje Europske komisije, koja ga je u konačnici odobrila u srpnju 2008. godine, učinivši mesnati dio ploda baobaba dostupnim europskoj prehrambenoj industriji.
Plodovi drveta, koje ima sposobnost akumulacije čak 120 tisuća litara vode, ugodnog su okusa koji podsjeća na grejp i tamarind.

Baobab sadrži višu razinu kalcija od mlijeka, dok u odnosu na drugo voće (marelice, breskve, banane i jabuke) ima višestruko veći sadržaj kalcija.

Razina antioksidansa je više nego dvostruko veća u usporedbi s mogranjom i brusnicom. Sadrži više željeza nego špinat i jabuka, a količina kalija - koji je važan za funkcioniranje stanica i živaca - viša je nego kod banana, breskvi i jabuka. Magnezija, koji je potreban za normalan metabolizam, funkciju mišića i kosti, baobab sadrži više nego banane i marelice te ima šest puta više vitamina C od naranče!

Čini se da voće, čijoj je popularnosti pridonio i francuski pilot Saint-Exupery, raste upravo tamo gdje mu je mjesto i gdje je najpotrebnije, no to ne znači da i mi katkad ne možemo uživati u njegovim magičnim svojstvima.

she.hr