Ljuti začini jedan su od recepata za dulji život

Nizozemska, organizacija Oxfam r, hrana, Den Haag, tržnica, veletržnica, cijene, paprika, parkinsonova bolest, simptomi, ukočenost, nestabilnost., drhtanje tijela, čili paprika, feferon , Carolina Reaper paprika, paprika habanero,  mjeri se Scovillovom skalom, ljutina paprike, ljute papričice, ljuta hrana, paprika, marmelada
Istraživanje provedeno na Sveučilištu Vermont obuhvatilo je analizu više od 16 tisuća muškaraca iz Sjedinjenih Država koji su ispunili upitnike o zdravstvenim i prehrambenim navikama u razdoblju od 1988 do 1994. godine. Otkrili su da je broj umrlih muškaraca tijekom 16-godišnjeg razdoblja bio približno 34 posto, no kad se uzmu statistike onih koji su jeli ljutu hranu, ta brojka zaokružena je na 22 posto umrlih.

Rezultati objavljeni u časopisu Plos One, donose zaključak da osobe koje jedu ljute papričice imaju 13 posto manji rizik od prerane smrti, zahvaljujući kapsaicinu koji sadrže, a koji djeluje preventivno na artritis i kao odlična zamjena za tablete protiv bolova.

Jedan od autora istraživanja, Dr. Benjamin Litternberg, objasnio je da je iz skupine umrlih muškaraca čiji su podaci analizirani tijekom istraživanja, najmanje onih koji su umrli od srčanog udara, bolesti krvožilnog sustava ili moždanog udara.

Slične zaključke u korist kapsaicina donijelo je i istraživanje provedeno u Kini 2015. godine na gotovo 500 tisuća Kineza tijekom sedmogodišnjeg razdoblja. Osobe koje su jele ljutu hranu najmanje tri puta tjedno imale su za 14 posto manji rizik od prerane smrti u usporedbi s osobama koje ljutu hranu izbjegavaju.