CHILLI QUEEN Maja osvaja prva mjesta u jedenju ljutih papričica

Maja Jovičić ljute papričice Chilli Queen
Privatni album

Chilli Queen, odnosno, Maja Jovičić, diplomirana pravnica s mjestom prebivališta u Banjoj Luci, titulu najhrabrije i najbrže, odnijela je čak dvije godine, tj. 2020.i 2022.

Maja, za sebe kaže da je veliki gurman i da odatle počinje njena priča oko opuštenog konzumiranja ljute hrane.

“S ljutom hranom sam počela kada sam shvatila da moj način ishrane nije uopće zdrav. Pretjerano sam solila hranu, točnije, pretjerivala sam i u želji da tu ružnu naviku bar ublažim, počela sam stavljati ljute začine”, počinje Maja svoju priču za Hercegovina.info.

Maja Jovičić ljute papričice Chilli Queen

Kaže da je prije otprilike osam godina počela sa ljutom hranom i za vrlo kratko vrijeme je počela važiti za osobu koja može pojesti najljuću hranu i kako kaže, što više koristiš, ono je manje ljuto. Pa tako joj je indijska hrana uska specijalnost,a najljuće jelo, tek malo začinjeno. Banjalučka “Šurijada” je počela prije dvije godine, točnije 2020. u tzv. godini koja je u potpunosti asocijacija na koronavirus, pa su tako i sva događanja iz tog razdoblja podvrgnuta situaciji koja je sve zadesila. Tako su njeni inicijatori, Oliver Dejanović i Nebojša Lakić odlučili na trenutak zaboraviti svakodnevicu i Banjalučanima prirediti malo drugačiji vid zabave. Tako su organizirali natjecanje u jedenju ljutih papričica. Maja, vođena željom da upozna Olivera, koji se inače bavi snimanjem videa u kojima akteri jedu ljuto, odlučila se prijaviti.

Maja Jovičić ljute papričice Chilli Queen

"Kada sam se prijavila, mislim da nas je ukupno bilo dvije ili tri žene. Od trenutka prijave do samog natjecanja, prošlo je oko mjesec dana i ja sam se sve to vrijeme pripremala. Pripremala sam se tako što sam na svojoj terasi uzgajala ljute papričice i svaki dan jela po jednu. Žvakala bih je dok ne izgubi na ukusu, što je specifičan način pripreme, više je čeličenje usta“, kroz osmijeh kaže Maja i nastavlja:,,Ako mogu ovo izdržati, uspijet ću i na natjecanju. Iako je razlika između tih mojih s terase i onih koje smo jeli na natjecanju, kao nebo i zemlja.“

Maja Jovičić ljute papričice Chilli Queen

Sjećanje na prvu Šurijadu joj je, sama kaže, prošlo u magli bola i patnje, jer koliko god neko voli jesti ljuto, jedna je stvar voljeti pojesti ljuto kao dodatak prehrani, a sasvim drugo je jesti ljutu papriku kao osnovno jelo bez ikakvih drugih dodataka. Samo konzumiranje papričica je bilo rangirano od najslabije ka najjačoj. Najjača je bila “Karolina riper“, koja ima između 2 i 2,5 milijuna skovila.

"Natjecanje je bilo osmišljeno na sljedeći način. Deset krugova “pakla“, tj.devet ljutih paprika, počevši od najslabije do najjače. Ove godine je prva bila “Aji fantazi“, koja je ustvari lijepa i ukusna paprika, a posljednja “Karolina riper“. Znači, devet tih ljutih paprika i deseti krug se išlo na brzinu. Bilo je važno izdržati tih devet. Posljednji krug je bilo pojesti papriku “Roga“. Meni osobno je najteže bilo pojesti tu papriku rogu, jer do tada je bila poenta trpjeti bol, a pri jedenju roge je bilo potrebno razmišljati, zato što, po mom mišljenju, poslije neke četvrte ili pete paprike bol je konstantna i pojesti rogu koja je tvrda i teška za jesti, nakon toliko ljutih paprika, gubi se i koordinacija pokreta žvakanja i osjećaj u ustima.“

Maja Jovičić ljute papričice Chilli Queen

Maja kao ekspert za ljutu hranu i kao odličan poznavatelj istih, trudila se da se i sama upozna s materijama koje konzumira. Tako nas je upoznala sa djelovanjem ljute hrane na organizam. Ljudsko tijelo na visoku razinu skovila reagira kao što se reagira na otrov. Tijelo pokazuje da unos supstanci ne odgovara, počinje se tresti i sugerirati da se izbacuje iz organizma. Najbolji način za ublažavanje ljutine je mlijeko. Zato se na Šurijadi ispred svakog natjecatelja nalazi čaša i litar mlijeka. Međutim, mlijeko je eliminacijsko i gutljaj izbacuje natjecatelja iz igre.

"Ono kako sam se ja pripremala, jest, ja bih prije natjecanja popila litar jogurta, da bar malo pripremim organizam. Svaki natjecatelj ima neku svoju metodu.“

Zanimljiva situacija joj se dogodila 2020.godine, na prvoj Šurijadi.

Maja Jovičić ljute papričice Chilli Queen

"Nakon pete ili šeste papričice sam htjela odustati, ali sam u publici vidjela djevojčice između četiri i deset godina starosti i koje su skandirale moje ime i govorile da ne pijem mlijeko. U par navrata me je cijelo tijelo boljelo, ali kako da razočaraš djecu? Zato nisam odustala. I to me je dovelo do pobjede.“

Najdraži dio natjecanja joj je bio kada popije mlijeko, ali to je i dalje ne čini manjom Chilli Queen. Možda za Maju čuje neki kuhar brazilske ili indijske kuhinje, pa postane svjetska pobjednica.