Ljubičasta riža - zabranjena ili carska riža

Ljubičasta riža , Riceberry riža
Ljubičasta riža cjelovita je žitarica s visokom postotkom ugljikohidrata i prehrambenih vlakana koja snižavaju krvni tlak, razine lošeg kolesterola te poboljšavaju probavu.

Ljubičasta riža samo je jedna od 40.000 vrsta riže u svijetu. Iako je riječ o neobičnom prizoru na hrvatskim stolovima, u Aziji se jede već tisućama godinama. Štoviše, stari Kinezi su je toliko štovali i bila je toliko rijetka da ju je zaslužio samo car. Zbog toga je dobila nadimak zabranjena ili carska riža.

Dok je sirova, ovu vrstu riže karakterizira tamna boja, no nakon termičke obrade dobiva lijepu ljubičastu nijansu. Za nju je zaslužan biljni pigment antocijan koji se nalazi i u borovnicama, a koji ima pozitivno djelovanje na ljudsko zdravlje.

Ljubičasta riža cjelovita je žitarica s visokom postotkom ugljikohidrata i prehrambenih vlakana, koje snižavaju krvni tlak, razine lošeg kolesterola te poboljšavaju probavu. Dobar je izvor bjelančevina koje zasićuju te minerala željeza.


Ljubičasta riža često se koristi u azijskoj kuhinji


Ova vrsta riže ne sadrži alergene, nema glutena, a može se upotrijebiti u bilo kojem jelu u koje tradicionalno ide riža. Koristiti se može čak i za slastice, a one u ljubičastoj boji osobito su popularne u Indiji.

Kako je koristiti?

Rižu je potrebno isprati u hladnoj vodi nekoliko puta prije kuhanja dok voda ne postane prozirna.

Kuhajte je na umjerenoj temperaturi s vodom u omjeru jedan naprama dva i pol, odnosno na šalicu riže upotrijebite dvije i pol šalice vode. U vodu možete dodati i žlicu maslinova ulja ili maslaca te začine.


Riceberry ljubičasta riža popularna je na Tajlandu

 

Umjesto vode možete koristiti neku vrstu temeljca, pa čak i kokosovu vodu koja će riži dati slađi okus.

Da biste je skuhali do kraja, trebat će vam u prosjeku 20 do 30 minuta, ovisno o temperaturi.