Ljekovita svojstva badema

badem, koštice, Ljekovito djelovanje, Energetska vrijednost, živčanog sustava, umirenje, pučka medicina, štitna žlijezda, u liječenju astme, čir na dvanaestercu, u kozmetici, lijek, glavobolja, bademi, hrana, siječanj
Ime je dobio od grčke riječi amygdalon što znači badem te od latinske riječi communis što znači običan. Pradomovina badema je Mezopotamija, Iranska visoravan i Kurdistan. Putovi badema idu zatim preko Palestine u Grčku, a Rimljani ga šire sve do Alpa. Uzgaja se već oko 5000 godina, kod nas se badem udomaćio na cijelom priobalnom pojasu pa raste u Primorju i u Dalmaciji.

Stablo badema naraste od 4 do 10 m. Listovi su mu duguljasti i šiljasti, na rubu nazubljeni. Cvate vrlo rano u mjesecu siječnju, lijepim ružičastim cvjetovima. Plod badema je koštica duguljastog oblika s jednom, a rjeđe s dvije sjemenke (jezgre).

I slatki i gorki badem karakterističnog su mirisa, po bademu, ali su im okusi drugačiji.

U kasnu jesen beremo plodove - koštice s kojih skidamo ostatke ovojnice i potom ih sušimo na suncu. Pohranimo u odgovarajuću ambalažu. Slatki badem, posebno ako je malo prepržen, vrlo je hranjiv i lako probavljiv. Za jačanje organizma, debljanje i kod potrebe organizma za mineralima, preporuča se dnevno pojesti 15-20 malo poprženih jezgri badema.

Sjeme ili ulje od sjemena u pučkoj medicini koristi se za liječenje raka mjehura, dojki, usta, slezene i maternice, zatim u liječenju astme i bolesti pluća, groznice, čira na dvanaestercu, kožnih erupcija, kašlja, dispneje, gingivitisa, srčanih anemija, svrbeža, grčeva. Od badema se proizvode ulje, maslac, mlijeko, a najviše se upotrebljava u kozmetici.

Energetska vrijednost na 100g badema iznosi 2695 kJ.

Kako razlikovati gorki i slatki badem? Ako badem stavimo u malo tople vode, kožica omekša i lako se skida s jezgre badema koji je sastavljen od dviju plosnatih i mesnatih katiledona. Potrebno je obratiti pozornost na boju katiledone. Ako je ona bijela, tada se radi o slatkom bademu, ako je katiledona žućkasta, tada se radi o gorkom bademu.
Ljekovito djelovanje badema

Mlijeko od slatkog badema koristi se u liječenju: Želuca i crijeva, ali i ostalih organu u tijelu i to naročito bolnih stanja, živčanog sustava i to za umirenje te groznice.

Prema receptu pučke medicine, slatki badem se uzima za liječenje: Astenije (opće slabosti organizma), kod lakših ili težih kroničnih proljeva, kod bolesti jetre i drugih organa kojima manjkaju minerali te kod fizičkog i intelektualnog umora i za pročišćavanje kanala jetre i drugih organa te protiv bolova želuca i crijeva. Dobar je i kod sklonosti infekcijama, upalnim procesima na plućima, genitalijama, mokraćnim i gastrointestinalnim putovima, premršave i osobe koje se žele udebljati i ojačati trebaju uzimati terapiju sa slatkim bademom a koristi se i za smirivanje žgaravice, kod živčanih oboljenja, otklanjanje fizičkog ili intelektualnog umora kod demineralizacije organizma.

Slatki badem smanjuje rizik od srčanih oboljenja pod uvjetom da se dnevno uzima mješavina badema, oraha i lješnjaka u količini od 5 dag. Badem regulira rad štitne žlijezde.

biljke-kao-lijek.blogspot.nl