Ljekovita biljka vrkuta ili gospin plašt

Vrkuta, kod menstrualnih tegoba, gangrena, gnojenja, ljekovita svojstva, ljekovita biljka
Vrkuta ima latinski naziv Alchemilla vulgaris, a riječ je o ljekovitoj biljci koja je u narodu poznata i kao gospin plašt, virak, plahtica, rosnik, rosica, rosanica, lava i zlatna vrkuta.

Raste prije svega uz rubove šuma i putova, na padinama i vlažnim livadama, u višim predjelima i planinskim krajevima. Biljka ima 7 do 9 polukružnih mlohavih listova, s čvrstom ne previsokom stabljikom i neuglednim žutozelenim cvjetovima, koje cvatu od travnja do lipnja, nekada i kasnije. U nekim krajevima od vrkute pletu vjenčiće za Tijelovo da njima u svetištima ukrase glavu našega Spasitelja. Listovi vrkute češće polegnu po tlu, a ujutro im u sredini kao biser sjaji kapljica rose. Na visinama preko tisuću metara nalazimo srebrnu vrkutu, koja raste na vapnenastom tlu, kao i na raspuklim stijenama. U vrijeme cvjetanja sakupljamo od obje vrste cijelu biljku, a kasnije samo listove, i sve sušimo na tavanu. Iz samoga imena (Frauenhilf = ženska pomoć) proizlazi, da biljku visoko cijene žene. U našoj kršćanskoj civilizaciji posvećena je Djevici Mariji.

Ne samo da blagotvorno djeluje kod menstrualnih tegoba, bijelog pranja, bolova u trbuhu i teškoća u klimakteriju, nego zajedno sa stolisnikom pomaže u počecima puberteta u pravilnom reguliranju menstruacije. U slučajevima u kojima se menstruacija kod mladih djevojaka unatoč lijekova ne pojavi, vrkuta i stolisnik smiješani u jednakim dijelovima sve dovode u red. Vrkuta steže i vrlo brzo liječi, djeluje i kao sredstvo za otklanjanje vode i jačanje srca. Koristimo ju kod groznice izazvane ranama, gnojnih rana i zapuštenih čireva. Posebno preporučujemo čaj od vrkute nakon vađenja zuba. Nakon višekratnih ispiranja rana zacijeli u jednom danu. Otklanja slabost mišića i udova, te pomaže kod slabokrvnosti.

Kod povreda nakon poroda, omlitavljenog trbuha u žena, koje su imale težak porod ili kod sklonosti pobačaju za učvršćivanje ploda i jačanje stjenki maternice vrkuta je velika pomoć. Od trećega mjeseca trudnoće trebaju takve žene piti čaj od vrkute. Vrkuta je ljekovito sredstvo za sve ženske bolesti, a zajedno s rusomačom pomaže čak i kod spuštene maternice i kile na preponi. U posljednja dva slučaja piju se dnevno u gutljajima četiri šalice čaja od vrkute, pripravljenog po mogućnosti od svježe nabrana bilja. Osim toga masiramo oboljela mjesta tinkturom rusomače, kod spuštene maternice počinjemo mazanjem s vanjske strane rodnice naviše. Dodatno primjenjujemo i sjedeće kupke sa stolisnikom (100 g bilja za jednu kupku, tjedno tri kupke, tako da voda za prvo kupanje podgrijana može biti korištena još dva puta).

Naši su preci koristili cijelu biljku za vidanje vanjskih i unutarnjih rana, kod epilepsije i prijeloma. Evo navoda iz jednoga jako starog bilinara: "Ako je čovjek nešto slomio, bio on star ili mlad, neka stavi dvije pune šake vrkute u vodu koja treba ključati toliko dugo koliko je potrebno za tvrdo kuhano jaje i potom to popije." U današnjoj narodnoj medicini zauzima ta biljka opet priznato mjesto. Posebno je ističe švicarski župnik Kunzle: "Dvije trećine svih operacija ženskih organa bilo bi posve suvišno uz pravodobnu i dužu upotrebu te ljekovite biljke jer liječi sve trbušne upale, groznicu, gangrenu, gnojenja, čireve i prijelome. Svaka bi rodilja morala 8 - 10 dana piti dosta toga čaja, mnogo bi dijete tada još imalo svoju majku a mnogi pogođeni udovac svoju ženu, da su poznavali taj dar Božji. Zgnječena i stavljena s vanjske strane vrkuta liječi rane, ubode i posjekotine. Djeca, koja imaju i pored dobre hrane slabašne mišiće, ojačaju uz redovno pijenje čaja od vrkute."

Vrkuta, koja raste u višim predjelima, u narodu se naziva i srebrnom vrkutom, jer joj se listovi s unutrašnje strane srebrnasto sjaje. Srebrna je vrkuta posebno korisna kod gojaznosti. Dvije do tri šalice čaja dnevno su jako djelotvorne. Dobro djeluje kod nesanice, šećeraši bi ga trebali često piti. Slabunjava djeca vidljivo ojačaju, ako im u vodu za kupanje dodajemo vrkutu ili, još bolje, srebrnu vrkutu. Za jednu kupku uzmemo oko 200 g bilja.

Zajedno s rusomačom vrkuta pomaže kod slabljenja mišića (atrofija) i teških, neizlječivih mišićnih oboljenja. I kod multiple skleroze ta visokovrijedna biljka koristi.
Načini uporabe u narodnoj medicini

Priprema čaja: Punu čajnu žličicu bilja stavimo na 1/4 litre vode, samo oparimo, ostavimo da odstoji.

Biljni oblog: Odgovarajuću količinu svježega bilja kratko properemo, zgnječimo na drvenoj dasci s kuhinjskim valjkom i stavimo na bolesno mjesto.

Dodatak za kupku: Za potpunu kupku uzmemo 200 g osušena ili nekoliko pregršti svježega bilja, ostavimo tijekom noći u vjedru s hladnom vodom, sljedeći dan sve podgrijemo i ulijemo tu tekućinu u vodu za kupanje.

biljke-kao-lijek.blogspot.nl