Kupanje u rijekama može izazvati kožne i crijevne bolesti

Bunica

... tradicionalnim kupalištima diljem BiH, piše Večernji list BiH.

Već godinama unatrag mnogi epidemiološki zavodi upozoravaju da svi oni koji spas od vrućina traže u rijekama i jezerima kupaju se na vlastitu odgovornost zbog mogućih zaraza i opasnosti koje nose rijeke, što ne treba zanemariti ni ove godine.

Utvrđivanje ispravnosti

Kako bi se utvrdila ispravnost riječnih voda, svake godine provode se ispitivanja kvalitete vode u vodotocima, s ciljem da se stvori uvid u mogućnost korištenja tih voda za kupanje i rekreaciju građana. A takva ispitivanja nerijetko pokazuju veliku zagađenost, zbog čega zavodi zdravstvenog osiguranja diljem BiH izdaju upozorenja građanima.

Bolesti kojima su izložene osobe koje koriste rijeke u rekreativne svrhe potječu od patogenih mikroorganizama koji tu dolaze iz otpadnih voda i kanalizacije. Najčešći uzročnici oboljenja su izolirane koliformne bakterije Escherichia coli i Streptococcus faecalis, iako uzrok mogu biti i druge patogene bakterije, virusi, paraziti...

Najčešće bolesti su one koje se prenose fekalno-oralnim putem: gastroenteritisi, hepatitis, zatim konjunktivitisi te neke druge virusne i parazitarne bolesti. Organi koje zahvaćaju te bolesti su probavni trakt, urogenitalni trakt, koža, oči, uši i nos, a simptomi mogu biti povišena temperatura, povraćanje, proljev, peckanje i bol pri mokrenju, crvenilo i iritacija očiju te promjene na koži.

Treba naglasiti kako su te bolesti opasne te da kod imunokompromitirajućih osoba mogu prouzročiti ozbiljne posljedice za organizam. Osim mikrobioloških uzročnika i povećane koncentracije kemijskih tvari prisutnih u vodi, imaju vrlo štetno djelovanje na organizam.

Opasnost u rijeci

Osim zaraza koje nose otpadne vode, postoje i druge opasnosti kupanja u rijekama. Rijeke su osobito opasne jer su protočne, imaju česte virove, usjeke i često mijenjaju svoj tok. Jezera, pak, imaju nagle promjene dubine i temperature - znamo da je u jezeru na površini toplije, a dolje hladnije - i to predstavlja velik problem kupačima, isto kao i raslinje, zbog čega dolazi do panike, a onda i utapanja.

Mlade, točnije maloljetnike, pak se upozorava da ne odlaze na kupališta bez nadzora roditelja ili starijih članova obitelji kako bi izbjegli mogućnost utapanja. Ostale građane se upozorava da ne ulaze u vodu ako su prethodno predugo boravili na suncu, neposredno nakon obroka te ako su konzumirali alkohol.

Foto: Ilustracija