Koliko je zdravo jesti konzerviranu hranu

konzervirana hrana
konzervirana hrana

Jako je praktična, ali nismo sigurni koliko je sigurno jesti takvu hranu. Odgovor nije jednostavan jer takva hrana ima svoje prednosti i mane.

- Konzerviran paradajz, grah, tikva, tunjevina i losos nevjerojatno su zdravi. Osim toga, jako su praktični jer dugo traju - kaže njujorška nutricionistkinja Karen Ansel za Women's Health.

Iako se možda čini da konzervirana hrana ima manje hranjivih sastojaka od svježe, proces konzerviranja zapravo ne utječe na udio bjelančevina, ugljikohidrata i masti, kao ni minerala ili vitamina kao što su A, D, E i K.

- Međutim, zbog visokih temperatura tijekom konzerviranja može doći do oštećenja nekih vitamina koji se otapaju u vodi, poput C i B - kaže Ansel.

Ipak postoje neki rizici kod konzumiranja takve hrane, a glavna briga stručnjaka su same konzerve - mnogi koriste takozvani bisfenol A ili BPA, kemikaliju koja može da utječe na neke hormone i potencijalno povećaju krvni tlak i rizik od raka te dovesti do problema u ponašanju.

Ova kemikalija koristi se od 60-tih za sprječavanje hrđanja metala, a problem je u tome što ulazi u hranu i pića u samoj konzervi.

Efekti bisfenola A nisu još potpuno jasni, ali mnogi liječnici su zabrinuti da može da utječe na djelovanje estrogena i testosterona, a postoje i dokazi mogućeg negativnog utjecaja na moždane i hormonalne funkcije. Najveću brigu izaziva izloženost tijekom trudnoće.

- Kod ljudi izloženost bisfenolu A u fazi razvoja fetusa može da poveća rizik od problema s ponašanjem (poput hiperaktivnosti i agresije), kasnijeg razvoja grudi tijekom puberteta, gojaznošću, dijabetesom, srčanim bolestima i promjenama u funkciji jetara - kaže liječnica Majda P. Galvez, koja obiteljima savjetuje da što više kupuju svježu ili zamrznutu hranu umjesto konzervirane.

Karen Ansel zaključuje da ne bi preporučila ishranu koja se sastoji isključivo od konzervirane hrane, ali da ne bi bila zabrinuta zbog konzumiranja jedne konzervirane namirnice na dan ako ljudima to pomaže da jedu više zdrave hrane koju možda inače ne bi jeli.