Zdravu hranu ne jedemo jer smo lijeni ili nemamo previše novca, no za ove proizvode ne trebate ni jedno ni drugo

Eva Sardina Promo

U današnjici kakvoj svi svjedočimo vrlo teško se bazirati na zdravu, a ako ne u potpunosti zdravu onda barem provjerenu prehranu. Mnogi od nas su zatrpani obvezama i dan uglavnom provedemo u letanju oko obveza, a hrani posvetimo minorni dio dana koji nam ostane u moru dogovorenog ili planiranog. Upravo tu svi posustanu i odaberu lakši put pa jedu ono što im se nađe pod rukom ili ono na što se najmanje čeka.

Od mnogih trenera, nutricionista ili često ćete čuti kako je bitno paziti na vlastitu prehranu i da bi bilo poželjno izbjegavati konzerviranu hranu. Oko tog pitanja svi će se stručnjaci složiti, no ono na što većina misli pri tome odnosi se na razne paštete, životinjske prerađevine i nutricionistički potpuno isprazne proizvode. Kažu da svaka medalja ima dvije strane, pa je tako i s konzerviranom hranom. 

Eva Sardina Promo

Novija istraživanja sve češće ističu prednosti konzervirane hrane.

Dugo se zamrznuta ili konzervirana hrana smatrala lošijom i bila u nezavidnom položaju u odnosu na svježu hranu, no istraživanja su pokazala kako ova hrana nije nužno lošija. Osim što je cjenovno prihvatljivija, pa tako, primjerice, kukuruz, grah ili gljive možete pronaći po nižoj cijeni, glavna je prednost konzervirane hrane dug vijek trajanja. Danas je pogotovo važna briga o okolišu, a budući da su izrađene od recikliranog čelika koji se ponovno može preraditi, zasigurno je bolja opcija od jednokratnih plastičnih ili plastificiranih proizvoda. Također, uglavnom se radi o relativno maloj porciji hrane pa je jednostavnije kontrolirati potrošnju, ali i spriječiti nepotrebno bacanje većih količina.

Što možemo kupiti u trgovini za relativno malo novca, a da smo ipak sigurno da jedemo zdraviju i provjereniju hranu?

Da ne duljimo – odgovor je riba. Pogotovo ako uzmemo u obzir inflaciju i divljanje cijena mesa i mesnih proizvoda koji su otišli do neba. Riba i riblji proizvodi u ovoj tržišnoj ludnici još uvijek ne izgledaju kao da za njih treba izdvojiti bogatstvo, a da ipak znate da ste 'nešto' pojeli. Ne morate biti doktor nutricionizma da znate kako riba jedna od namirnica koja sadrži najviše dostupnih nezasićenih masnih kiselina (Omega-3) koje pomažu u zaštiti kardiovaskularnog sustava, snižavaju visoki kolesterol i sprječavaju bolesti srca. Na policama svake trgovine imamo konzerviranu ribu čijih samo 4-5 komada pokriva više od 50% dnevnih potreba za Omega-3 kiselinama – naravno, riječ je o sardinama.

Eva Sardina Promo

Ako biramo kvalitetnu odjeću, ako pazimo na kvalitetu automobila, e onda bi bilo sasvim OK prema tijelu brinuti i onome što jedemo.

Parafrazirajući Orwella i zaključimo da su sve sardine jednake, samo neke jednakije brzo ćemo shvatiti da je na policama pravi bućkuriš i prosječnom kupcu je teško odabrati pravu ribu. Svi lako uočimo da je sve više brendova koji proizvode za velike trgovačke lance, niskobudžetnih opcija, ali i sve više uvozene ribe o kojoj znamo vrlo malo. Bilo da ste student, radnička klasa ili član obitelji koji brine o nabavci zasigurno bi htjeli proći jeftino, a kvalitetno. Onda je to upravo Eva sardina jer svako pakiranje sadrži more proteina, vitamina D, kalcija i Omega-3 kiselina. Osim što su ukusne i zdrave, sardine su i cjenovno prihvatljive stoga gotovo da nema izgovora da u njima ne uživamo i nekoliko puta tjedno, a svima poznati morž Šime jamči kvalitetu već 75 godina u 20 država gdje je trenutačno prisutan.

Eva Sardina Promo

Namirnica koja nudi lepezu potencijalnih brzih i zdravih jela, a evo i što je naša preporuka.

Što god izaberete od tjestenine, namaza, salate, polpetea ili jaja sa sardinama sigurno nećete pogriješiti i pojest ćete nutritivno bogat obrok, no za Vas ovaj put ipak izdvajamo tjesteninu za koju je potrebno malo, a osvojit će Vaša nepca.

Sastojci:
2 Eva sardina konzerve
1 limun
3 režnja češnjaka
3 žlice krušnih mrvica
maslinovo ulje
peršinov list
sol i papar

Eva Sardina Promo

Tjesteninu najprije treba skuhati, a da ne gubimo vrijeme čekajući nju možemo na dobro zagrijanu tavu staviti dvije žlice maslinova ulja. Dodamo češnjak, prijamo pola minute pa dodamo ribu iz konzerve i sok jednog limuna. Sve dobro promiješamo pa dodamo krušne mrvice. Nakon što promiješamo, dodajemo kuhanu tjesteninu. Još jednom pomiješamo i prema potrebi dodamo žlicu ili dvije vode u kojoj se kuhala tjestenina. Pospite peršinovim listom i začinite soli i paprom. 

Za one koji vole osjetiti pokoji okus više, može se dodati i orašaste plodove i druge dodatke po želji, a još nije zabilježeno da se netko bunio sušenim rajčicama ili mrvici omiljenog pesta.

Uslast i uživajte u ovom jelu koje brine o Vašem zdravlju!