Koji su to zdravi utaživači žeđi

Dijete u vrtićkoj dobi bi trebalo popiti barem litru tekućine dnevno. U to ne spadaju limunada i umjetno zaslađena pića Pročitajte koja su pića idealna za utaživanje žeđi, što je nektar, sirup i voćni sok.

Voda je životno važna

Ljudski organizam se sastoji 50 do 80 % vode, ovisno o dobnoj starosti. Gubitak vode od 2 % već može dovesti do umora i nepažnje, sporijih reakcija i ndeostatka snage. Gubitak vode od tri posto može dovesti do glavobolje ili zatvora.

Da se to ne bi dogodilo, tijelo signalizira smanjenu količinu vode u oraganizmu u vidu žeđi. No, vrlo često smo toliko zaposleni da taj signal upozorenja jednostavno previdimo. To se naročito događa djeci. Vrlo je važno podsjećati ih na to da redovno uzimaju tekućinu a nastavnici bi u školi trebali dozvoliti pauzu za piće.

Istraživački institut za prehranu djece preporučuje da djeca vrtićke dobi dnevno popiju minimalno 800 mililitara tekućine a djeca školske dobi oko jednu litru. Jednom tinejđeru je potrebna najmanje 1,5 litra. U vrućim danima, prilikom bavljenja sportom i drugim aktivnostima, potrebno je udvostručiti količinu tekućine koju pijete.

Lista pića

Idealno piće za utažiti žeđ je voda, bilo mineralna ili obična voda. Informaciju o kvaliteti vode možete dobiti kod mijesnog isporučitelja vode. Djeca koja se od malena naviknu na vodu piju je bez problema i kasnije. Biljni i voćni čajevi su također preporučljivi.

Ukusno ali sadrži mnogo kalorija: čisti voćni sokovi sadrže doduše mnogo vitamina, minerala ali i voćni šećer koji, naravno, sadrži kalorije. Iz tog razloga bi trebalo voćne sokove razrijediti sa vodom u omjeru 1:1.

Nektari, limunade i drugi sokovi sadrže malo voća ali zato mnogo šećera. Jedna čaša limunade sadrži otprilike deset kocaka šećera. Mlijeko je zdravo ali kalorično i trebalo bi biti dnevno zastupljeno kao prehrambena namirnica a ne kao sredstvo s kojom će se utažiti žeđ.

izvor: mojedijete.com