Klima-uređaji donose novu epidemiju!

Spas od ljetnih vrućina brojni građani potraže i uz klima-uređaj. No, njegovo korištenje ima i negativne posljedice, zbog kojih su ovih dana pune ordinacije opće prakse na području Osijeka. Kronične upale sinusa, jake glavobolje i ukočeni mišići samo su neki od rezultata "hlađenja".

"Dolaze nam pacijenti svih dobnih skupina, a među njima je najviše onih koji pod klima-uređajem provedu najmanje pola dana, obično na radnom mjestu, te koji zbog toga imaju užasne bolove u sinusima. Na drugom su mjestu vozači, mahom muškarci, koji dolaze nakon dugih vožnji. Njihove su boljke najčešće ukočen vrat ili ramena. Podosta je i djece koju roditelji smještaju pod 'klime' misleći da im time čine dobro. Svima njima je zajedničko jedno – nisu dovoljno educirani o tome kako se klimatizacijski uređaji odgovarajuće koriste", kazala je za Glas Slavonije dr. Branka Kandić-Splavski, dodajući da su zdravstvene tegobe kao posljedica korištenja rashladnih uređaja nova epidemija prouzročena sve većom dostupnošću tehničkih aparata.

"Prije samo tri-četiri godine ovako velik broj ljudi kod liječnika zbog upala i prehlada ljeti bio je nezamisliv. No, klimatizacijski uređaji su iz godine u godinu sve jeftiniji, sukladno tomu ima ih u svojim domovima sve veći broj građana, od kojih 90 posto njih nikada ne pročita upute za pravilno korištenje. Tako ne čudi što građani ne znaju kako razlika u vanjskoj i unutarnjoj temperaturi ne smije biti veća od osam stupnjeva, niti da je preporučljivo prvo prostoriju klima-uređajem rashladiti, a onda u njoj boraviti", zaključuje dr. Kandić- Splavski.