Kihanje se ne smije sputavati jer to može izazvati moždani

kihanje alergija
Možda izgleda pristojnije zaustaviti kihanje u javnosti, ali to nikako nije dobro za zdravlje. Dok kišemo, zrak kroz naše nosnice leti brzinom do 160 kilometara na sat.

Stopiranjem ili sputavanjem kihanja sav pritisak seli se u uši gdje može dovesti do oštećenja, na primjer, puknuće bubnjića. Može uzrokovati gubitak sluha te vrtoglavicu koja neće brzo prestati, piše HowStuffWorks.

Stradati mogu i krvne žile u očima, odnosno raspuknuti se zbog pritiska, a događa se i da se ošteti dijafragma. Jači nalet pa stopiranje kihanja potencijalna je opasnost od ozlijede vrata, kao i svježe rane kod ljudi koji su nedavno operirali sinuse. U najgorem slučaju dolazi do puknuća žile u mozgu i moždanog udara, što može biti smrtonosno.

Zato ako vam dođe da kihnete u javnosti, ne sramite se jer cijena koju možete platiti nije vrijedna toga. Umjesto suzdržavanja, stavite maramicu na nos i kihnite "kao čovjek". Ne stignete li izvaditi maramicu, nos i usta pokrijte podlakticom ili lijevim dlanom - tako ćete se moći rukovati bude li kasnije potrebno.

24sata.hr