Kašljete i boli vas grlo? Uzmite čokoladu, bolja je od sirupa

tamna čokolada
- Čokolada ima ljepljiviju teksturu od običnih sirupa protiv kašlja pa stvara bolji zaštitni sloj na stijenkama grla i zaustavlja kašljanje - kaže prof. dr. Alyn H. Morice, voditelj Odjela kardiovaskularnih i respiratornih studija na Sveučilištu Hull, prenosi zivim.hr.

Učinkoviti pripravci

On se već duže vrijeme bavi istraživanjima učinaka kakaa na prehladu za kojeg tvrdi da je bolji od ehinaceje.

I studija s Imperial College u Londonu otkrila je da kakao sadrži alkaloid teobromin koji ima bolji učinak od kodeina, analgetika koji se obično koristi u pripravcima protiv kašlja. Također, preparati protiv kašlja koji sadrže ekstrakt kakaa učinkovitiji su u liječenju simptoma prehlada.

Što tamnija, to bolja

A koliko kakaa treba pojesti da dobijete preporučenih 1.000 mg teobromina? Stručnjaci kažu dva puta dnevno u razdoblju od dva tjedna kako biste lakše živjeli s iritirajućom grloboljom i kašljem. Čokolada koja ima barem 70 posto kakaa (a samo takva je zdrava, ona je pomalo gorka i nimalo zaslađena), sadrži oko 450 mg teobromina na 28 grama.

Budući da prosječna čokolada ima oko 80 grama, trebat će vam nešto više od 2/3 čokolade da biste dobili potrebne količine teobromina. Možete koristiti i sirovi kakao koji ćete piti s kavom ili ubaciti u neka jela, prije svega deserte. Ne zvuči loše, zar ne. Sada barem imate izgovor, naravno, samo ako vas muči kašalj...