Što više jedete čokoladu to ste pametniji

cokolada

Pronađena je pozitivna korelacija između unosa čokolade i kognitivnih funkcija mozga. Ako želite očuvati svoju memoriju i poboljšati razumijevanje, navali na čokoladu bez grižnje savjesti – istraživanje objavljeno u publikaciji Appetite otkrilo je vezu između čestog jedenja čokolade i većih kognitivnih sposobnosti, prenosi miss7.hr.

U istraživanju je sudjelovalo 968 ljudi u dobi između 23 i 98 godina te su se istraživale njihove prehrambene navike te njihovo kardiovaskularno zdravlje, ali i kognitivne sposobnosti. Otkriveno je da je redovita konzumacija čokolade značajno povezana s boljom funkcijom mozga.

Ključ pozitivnih učinaka čokolade leži u tvari koja se zove flavanol (vrsta flavonoida), a sadrži je kakaovac.

Tamna čokolada je upravo ta koja prednjači u količini flavanola, dok ih mliječna i bijela čokolada imaju nešto manje.

Kao još jedan razlog sreći tu su i ostale namirnice s visokim udjelom flavanola kao što su čaj, crveno vino, jabuke i grožđe. Može li bolje?!

U 16. st čokolada je doplovila do Europe i tad je korištena kao lijek za prehladu i vrućicu, dok nam danas više služi kao utjeha ili slatki grijeh. Sad kad znate sve ove informacije, brzim korakom do trgovine po čokoladu – ali ipak, odaberite tamnu!