KANCEROGENA OPASNOST: Koju vrstu hrane nikada ne biste trebali držati u hladnjaku?

KANCEROGENA OPASNOST: Koju vrstu hrane nikada ne biste trebali držati u hladnjaku?
...pa možda pomislite kako bi trebali držati svu kvarljivu hranu u njima. Ali postoji i hrana koju ni u kojem slučaju ne smijete držati u hladnjaku, piše Mirror.

Radi se o krumpiru. Stvar je u toma da, kada se spremi u hladnjak, škrob u krumpiru pretvara se u šećer. Ako se krumpir zatim peče ili prži, ti se šećeri spajaju s asparaginskom amino kiselinom i stvaraju kemikaliju zvanu akrilamid, za koju se smatra da je štetna.

Namirnice koje svi imamo i često jedemo, a ni ne slutimo da izazivaju rak

Konkretno, akrilamid je kemikalija koja se koristi u industriji, poput proizvodnje papira, umjetnih boja i plastike. Može se pronaći u tragovima u raznim potrošačkim proizvodima, poput pakiranja za hranu, ali je pronađena i u samoj hrani.

Smatra se da je akrilamid kancerogena tvar, a istraživanja na glodavcima pokazala su kako izlaganje toj kemikaliji povečava rizik od nekoliko tipova raka.

Pokazalo se kako pomfrit i čips sadrže veće količine ove kemikalije u usporedbi s drugom hranom.

Svjetska zdravstvena organizacija i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda izjavili su kako količina akrilamida u frani predstavlja razlog za "veliku zabrinutost" te kako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se što točnije odredio rizik i izlaganja akrilamidu u hrani.

Iako je kemikalija uspješno povezana s rakom u studijama s glodavcima, rezultati istraživanja na ljudima još nisu potpuni.

Ali krumpire ipak ne bi trebali držati u frižideru. Na hladnom i suhome mjestu da, ali ne u hladnjaku.

Net.hr