Kako zauzdati alergije?

Najčešći alergeni

Oko polovine svih alergija uzrokuju grinje iz kućne prašine, a ostali uzročnici, tzv. alergeni, su: perje, pelud, hrana, sunce, lijekovi, srebro i nikal iz nakita, sintetički materijali, citrusi...
Simptomi i dijagnoza alergija

Simptomi su različiti i ovise o alergenu i životnoj dobi. Može se javiti ekcem, urtikarija, crvenilo, svrbež ili ljuštenje kože, zaštopan nos, kašalj i beskonačno kihanje do težih komplikacija kao što su astma ili anafilaktički šok. Testovima je svakako potrebno otkriti na što smo alergični, stoga se provode kožni testovi, eliminacijska dijeta i pretrage krvi. Kod liječenja se najviše propisuju antihistaminci, a provodi se i desenzibilizacija u obliku injekcija, kapi ili spreja. Izvrsno pomaže i fitoterapija u obliku čaja, kupelji, biljnih kapi, ulja.
Fitoterapija protiv alergija

Nevenovo ulje odlično je za kožu, čisti je i smiruje crvenilo i upalu. Može se koristiti i nevenova krema s dodatkom lavande, naranče, bademovog ili jojoba ulja. Čaj od zobene slame, matičnjaka, hrastove kore i slično smiruju alergijsku reakciju kože. Čajevi od maslačka, peršina, mente,krkovine, čička, kupine i kamilice potiču cirkulaciju, bolji rad jetre i pročišćavaju organizam.

Imela i neven ojačat će imunitet, čestoslavica smiruje svrbež, a kod astme i bronhitisa pomažu jaglac, timijan, divizma, islandski lišaj. Uporni kašalj će smirit trputac. Kao što vidite izbor ljekova je velik i treba znati što, kada i za koga odabrati i u kojoj dozi, stoga izbor uvijek prepustite stručnoj osobi, lječniku fitoterapeutu. Čaj trošiti s biljnim kapima najmanje 3-4 mjeseca uz ljekove koje je propisao vaš lječnik.
žena, alergija
Deset važnih pravila protiv alergijskih oboljenja

1. Odlazite u planine jer su grinje iznad 1000 metara rijetkost.

2. Redovito usisavajte i uklonite tepihe i zavjese.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Iskuhavajte posteljinu.

4. Nakit premažite bezbojnim lakom za nokte.

5. Pri izlasku nosite sunčane naočale s filtrom i nosnice iznutra namažite uljem gospine trave.

6. Pijte čajeve umjesto vode za jačanje imuniteta.

7. Čitajte pažljivo upute na lijekovima koje koristite.

8. Izbjegavajte jaja, mlijeko, ribu, rakove i pšenicu.

9. Izbjegavajte sunce, a u slučaju alergije stavite oblog na kožu od jabučnog octa i vode u omjeru 1:1.

10. Jedite zdravu i neobrađenu hranu.

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec

femina.hr