Kako se riješiti celulita?

Međutim, za nastanak celulita odgovoran je i čitav niz drugih faktora.

Postoje razne teorije koje objašnjavaju nastanak celulita, ali još se ne zna točan uzrok. Isto tako većina žena ne zna kako se riješiti celulita. Kako bi se uspješno borili protiv celulita, izbjegavajte slanu i masnu hranu. Izbjegavajte crveno meso, masnu ribu, punomasne mliječne proizvode i rafinirane proizvode od žitarica poput bijelog brašna, bijelog kruha i bijele riže.

 

U prehranu uvrstite više sirovog voća i povrća, pijte više vode, a izbacite brzu hranu. Neuravnotežena prehrana s pretjeranim unosom masnoća, ugljikohidrata i soli može vam pogoršati stanje. Prehrana siromašna vlaknima smanjuje mogućnost opskrbe tkiva kisikom i povećava formaciju radikala i toksina ispod kože.

Biljke koje stimuliraju periferalnu cirkulaciju, poput ružmarina, ljute paprike, maslačka ili koprive, mogu biti vrlo učinkovite u borbi protiv celulita. Sastojci koji prirodno induciraju sintezu kolagena (vitamin C, gamma linoleinska kiselina) mogu pomoći u obnovi kože zahvaćene celulitom. Uklanjanjem toksina koji se nalaze u masnom tkivu, poboljšava se dovod kisika. Izbjegavajte obilne obroke. Jedite 5-6 manjih obroka dnevno, a između svakog obroka napravite pauzu 2-3 sata. Poslije svakog obroka popijte čašu vode.

KAKO SE RIJEŠITI CELULITA:

Što i kako učiniti da se celulit ne pojavi? I možemo li ga se riješiti? Odgovor, kažu nutricionisti, treba tražiti ondje gdje nastaje problem, a ne gdje se iskazuje: u tijelu u kojem uostalom nastaju procesi koji uzrokuju celulit. Treba ojačati vezivno tkivo, poboljšati cirkulaciju, smanjiti masnoće i ukloniti nakupljenu vodu i toksine. To najčešće znači i promjeniti režim prehrane te povećati fizičku aktivnost.

CELULIT - VJEŽBE: Ako se celulit na nogama ipak pojavi, kako bi ga se uklonilo nužna je korjenita promjena životnih navika. Vježbanje je neophodni dio kod uklanjanja celulita na nogama. Kako biste krenuli jačati mišiće počnite s laganim sportskim aktivnostima koje učvršćuju mišiće nogu. Bilo kakav oblik redovitog vježbanja kroz dulji vremenski period pomoći će vam da otklonite celulit.

Vježbajte barem 4 puta tjedno, kombinirajući kardiovaskularne vježbe i vježbe snage. Aktivnosti koje povoljno djeluju na uklanjanje celulita su trčanje, hodanje, rolanje i vožnja bicikla. Redovita vježba ne samo da pozitivno djeluje na vašu figuru, već povoljno djeluje na zdravlje kože i kose, poboljšavajući dotok kisika do stanica i tkiva. Kad vježbate protok krvi kroz arterije i vene je do pet puta veći.

Tko tek počinje vježbati treba početi postupno, 15-tak minuta na dan. Ulaskom u formu trajanje vježbanja se produljuje na sat dnevno. Kretanje učvršćuje mišiće nogu i kožu. Vježbanjem i kretanjem, mišići koji se pritom učvršćuju ne daju vezivnom tkivu da se opusti. Učvršćivanje mišića nogu također poboljšava elastičnost kože i jača tkivo iznutra. Pri vježbanju dobro je kombinirati aerobne vježbe, istezanje, vježbe za učvršćivanje mišića, vježbe za poticanje protoka limfe i vježbe za pravilno držanje. Kombinacijom ovih vježbi postići će se najbolji rezultat.

Što činiti kad radite vježbe protiv celulita:

usredotočiti se na vježbu;
ne forsirati vježbu koja vam je preteška (zamor sprječava tijelo da se oslobodi otrovnih tvari);
usredotočiti se na pravilno disanje.

Celulit na nogama - najbolje vježbe:
- AQUAJOGGING - aktivnost broj jedan u borbi protiv celulita je trčanje u vodi koje daje izuzetne rezultate. Topi masnoće, potiče cirkulaciju, učvršćuje mišićno i vezivno tkivo, izglađuje kožu i daje figuru. Nema opterećenja na zglobove i nema bolova u mišićima, a najbolje je dva do tri puta tjedna trčati u vodi;
- AQUAAEROBIK - aerobik u vodi - troši se više kalorija jer je otpor vode veći od otpora zraka;
- PLIVANJE - masaža vode pomaže oblikovanju tijela;
- TRČANJE - najmanje 3 puta tjedno minimalno 30 minuta - razgrađuju se masnoće i formira mišićno tkivo;
- CILJANE VJEŽBE U TERETANI - uz vodstvo trenera koji zna specifične vježbe za celulitom zahvaćena područja;
- VOŽNJA BICIKLA - djeluje poticajno na izmjenu tvari u organizmu, otapa višak masnih naslaga i istesat će noge. Najbolje je voziti bicikl na zraku, ali može i sobni - svaki dan barem 30 minuta;
- ROLANJE I PLESANJE - svaki dan oko 45 minuta. Potiče celulitom usporenu cirkulaciju;
- BRZO HODANJE - hodati bi trebalo oko 40 minuta dnevno. Vidno ćete ojačati mišiće nogu i stražnjice. Penjite se uz stepenice!

Nikad nije kasno započeti borbu protiv celulita i pretilosti, no prije nego krenete potrebno je znati da se ništa ne može postići na brzinu. Uz promjenu životnog stila, potrebna je promjena prehrambenih navika te povećanje fizičke aktivnosti. Jedino tako postoji mogućnost konačnog ostvarenja sna o postizanju lijepe i zdrave figure.

izvor: wordpress.com