Kako se nositi s menstrualnim migrenama?

Kada glavobolji dodate mučninu, osjetljivost na svjetlost i mjesečne promjene u hormonalnoj ravnoteži, tada kao rezultat dobivate menstrualnu migrenu, koja mnoge žene obori u krevet. Migrenu žene doživljavaju mnogo češće nego muškarci. Za to postoji više razloga. Iako točan razlog njena nastanka nije poznat, nedvojbeno je da nenom nastanku kumuju i hormonalne promjene. Postoje dva tipa menstrualne migrene: menstrualna migrena i migrena koja je povezana s menstruacijom.

Menstrualna migrena

Čista menstrualna migrena je glavobolja koja se pojavljuje isključivo za vrijeme trajanja menstruacije. Obično se pojavljuje u razdoblju dva dana prije menstruacije, pa do tri dana nakon što je menstruacija počela. Taj tip migrene pogađa mali postotak žena. Prema mnogim procjenama ovdje se radi o samo oko 14% žena koje pate od menstrualne migrene.

Migrene povezane s menstruacijom

 Kada nastanu takve migrene, može se dogoditi da ih žene ne osjećaju samo tijekom menstruacije, već se mogu pojaviti i bilo kada tijekom međumenstrualnog razdoblja. Od takve migrene pati nešto više od 50% žena. Pacijentice kažu da takve glavobolje traju duže, da su vrlo jake i da ih je teško liječiti.

Uzrokuje ih pad razine estrogena

Krivac za takve glavobolje je pad razine estrogena, što se događa neposredno prije početka menstruacije. Ako se od glavobolja želite izliječiti i riješiti ih se, preporučljivo je pisati svoj dnevnik glavobolja te u njega bilježiti kada se glavobolje javljaju, koliko su česte i koliko su intenzivne. O glavobolji porazgovarajte sa svojim ginekologom, jer uvijek postoji mogućnost da i vaše kontracepcijske tablete djeluju na njihov intenzitet.


Načini liječenja migrene

Prvi korak može biti zamjena vrste kontracepcijskih tableta, ili prestanak njihovog uzimanja. Neki stručnjaci tvrde da bi glavobolje mogle biti ublažene dodatnim količinama estrogena uzetim približno pet dana prije očekivane menstruacije. Dakle, ovdje se radi o hormonalnom liječenju. Ako vam to ne odgovara, možete posegnuti za tabletama protiv glavobolje. Također je preporučljivo piti primjerenu količinu vode, priuštiti si kofeinski napitak, a u nekim slučajevima dovoljna je već i traka zavezana oko glave, ili hladni - odnosno topli oblozi.

Što uzrokuje glavobolje?

Osim menstruacije na pojavu glavobolje utječu i drugi čimbenici. Na povećanu vjerojatnost njenog pojavljivanja može utjecati nedostatak sna, preskakanje obroka, vremenske promjene ili određene vrste hrane, odnosno pića. Što god bilo uzrokom pojavljivanja vaše glavobolje, pokušajte pronaći način njenog liječenja koji vam najviše odgovara.

izvor:www.intimatemedicine.com.hr