Kako preživjeti blagdansko prejedanje?

neplodnost, hrana, hrana, dijeta, dijeta, hrana, hrana, kuhanje, debljanje, pretilost, hrana, vitamini, vitamin c, zdravlje, gripa, hrana, zdravlje, hrana, mršavljenje, jelo, piće, ljeto, vrućina, hrana, doručak, zdravlje, mršavljenje, kruh, ugljikohidrati, hrana, blagdan, Uskrs, prejedanje, hrana, spavanje, izbjegavanje, hrana, inzulin, zaglupljivanje, šećer, hrana, poskupljenje, život, namirnice, hrana, rok trajanja, namirnice, žensko zdravlje, deset namirnica za žene, hrana, namirnice, Zdrave namirnice, prehrana, zdravlje, Plan jela, Broj obroka, vježbanje, plan za dijetu, štetne nuspojave, dijeta, namirnice, pesticidi, prejedanje, kako spriječiti, prejedanje, blagdani, jelo, dodaci prehrani, manjkavost prehrane, mediteranska prehrana, način prehrane, prehrana, zdravlje, hrana, hrana, jelo, djeca rast, Zdrave namirnice, zdravlje, nezdrave namirnice, vitamini, probava, način prehrane, brza hrana, Hrana bogata proteinima, dodaci prehrani, mozak, Zdrav mozak, uticaj na mozak, omega 3, Omega 3 i
Sveti Nikola je prošao, kolači su u većini domaćinstva već gotovi ili su pripreme u punom tijeku. Pred nama su svakodnevni izazovi u vidu raznih slastica, i ne samo slastica već i raznoraznih mesnih delicija, salata te raznih sokova ili pak alkoholnih pića. Postavlja se pitanje kako se nositi sa svim tim iskušenjima, a istovremeno zadržati postojeću formu ili smanjiti štetu na minimum.

Je li rješenje u izolaciji i izbjegavanju druženja s rodbinom i prijateljima, koje i tako u ovom ubrzanom tempu života rijetko imamo priliku vidjeti ili možda osmisliti neki pristup koji bi mogao biti kompromis između dvije opcije?
Za početak se preporučuje pojačana tjelesna aktivnost u ovom mjesecu. Na žalost mnogi baš u ovom mjesecu smanjuju tjelesnu aktivnost, ne samo što se tiče vježbanja već i samim stilom života uslijed raznoraznih nasjedanja na domjencima, kućnim druženjima i proslavama. Dokazano je da dok sjedimo, enzimi koji razgrađuju masnoće nisu aktivni. Ako k tome još smanjimo aktivnost, predodređeni smo na par kilograma viška. Ako ste u mogućnosti, lagana jutarnja šetnja na prazan želudac i popodnevni trening su odlično rješenje uz što više kretanja tijekom dana. Svakako bi bilo dobro povećati i broj dolazaka u teretanu uz povećanje intenziteta treninga kako biste dodatno još više ubrzali metabolizam te tako trošili više kalorija u fazi mirovanja. Ako niste u mogućnosti rano ujutro prošetati, odvojite svakako pola sada dnevno za laganu šetnju (možda umjesto javnim prijevozom odabrati šetnju do posla).

Što se tiče same prehrane svakako se preporučuje izbjegavanje obilnih obroka i prejedanje. Pod pretpostavkom da su večernji sati vrijeme kada će biti obilniji unos hrane tijekom dana bi trebao biti smanjen unos ugljikohidrata. Svakako bi trebalo u večernjim satima izbjegavati pretrpavanje ugljikohidratima. Ako ste se odlučili za kolače i desert onda bi u glavnom obroku trebalo izbjegavati ili svesti na minimum priloge u vidu ugljikohidrata. Kombinacija povrća i mesa bi trebala biti osnova nakon čega će i želudac biti puniji i bit će u njemu manje mjesta za slastice. Nakon večernjeg druženja, lagana šetnja do kuće će svakako prijati.

Neka vam ovaj mjesec ne bude preveliko iskušenje i ne dozvolite da pokvari sve ono što ste do sada napravili. Uz malo kontrole i pažljivo planiranje potencijalna šteta može se svesti na minimum uz istovremeno zadovoljstvo druženja i degustacija raznoraznih delicija.

Izvor: Fit-team