Kako pametno uživati u grickalicama?

Istraživači Sveučilišta Istočnog Illinoisa su podijelili pistacije 140-ero studenata prije početka predavanja. Polovici ispitanika su dane ove grickalice u ljuskama, dok su drugoj polovici dane očišćene. Na kraju predavanja, ispitanici koji su jeli očišćene pistacije unijeli su prosječno 211 kaloriju. S druge strane, oni koji su dobili grickalice u ljusci su prosječno konzumirali 125 kalorija - što je čak 41 posto manje u odnosu na ispitanike druge skupine. Čini se kako je sam čin čišćenja grickalica zabavio ispitanike, a prizor ostavljenih ljuski ih je podsjetio koliko su do sada pojeli. Tu se javio osjećaj krivnje.

Ovaj psihološki učinak mogao bi vam pomoći u držanju apetita pod kontrolom - barem kada su grickalice u pitanju. Iako su istraživači koristili pistacije u svom eksperimentu, tvrde kako se rezultati mogu primijeniti i na slatkiše koji su zamotani u papiriće.

Dok smatraju kako je jedan od razloga zašto su studenti pojeli manje neočišćenih pistacija taj što su ih morali vaditi iz ljuski, što je nezgodno, vjeruju da je sam prizor praznih ljuski utjecao na percepciju količine pojedenih grickalica.
Šaka pistacija za zdravlje

Ako ste mislili kako je pistacio prava napast, možda ne biste trebali osjećati takvu krivnju jer je ipak riječ o zdravoj namirnici ako se jede u ograničenoj količini. On je naime zdravija alternativa čokoladi, čipsu ili slatkišima.

Ako želite sniziti razinu lošeg kolesterola, zaštiti se od srčanih bolesti i spriječiti karcinom, svakodnevno konzumirajte šaku pistacija. Naime, ovi orašasti plodovi prepuni antioksidansa štite stanice organizma od štetnih tvari pod nazivom slobodni radikali. Za razliku od ostalih orašastih plodova, pistacio sadrži veću količinu dijetetskog antioksidansa luteina, betakarotena i gama-tokoferola.

Betakaroten se pretvara u vitamin A koji sprečava rak. Gama-tokoferol je čest oblik vitamina E koji štiti od bolesti srca. Lutein je glavni sastojak tamno zelenog lisnatog povrća, a važan je za vid i zdravu kožu.

izvor: ordinacija.hr