Kako izbjeći ljetne viruse i prehlade?

prehlada, lijek, navike, pravila, zdravlje, prehlada, lijek, muškarci, žene, nos, prehlada, lijek za prehladu, gripa, prehlada, virusi, prehlada, izbjegavanje, zdravlje, glupost, lijekovi, nos, prehlada, sluz, prehlada, gripa, borba, sinusi, liječenje, sinusi, lijek, zdravlje, prehlada, virusi, kronične grlobolje, grlobolja, lijek, prehlada, zima, prehlade, lijek za prehladu, prehlade mjehura, prehlada, gripa, namirnice, prehlada, imunitet, jačanje imuniteta, metoda, namirnice, prehlada, kad što jesti, začepljen nos, ispuhivanje nosa, imunitet, napitak, đumbir, recept, prehlada, prehlada, zdravlje, prehlada, nos, juha, prehlada, prehlada, curenje nosa, načini, prehlada, lijek, prehlada, prehlada, ispuhivanje nosa
... čega vam donosimo savjete kojih se trebate pridržavati ako želite izbjeći simptome prehlade.

1. Izbjegavajte klima-uređaje i propuh

Često se protiv vrućine borimo otvaranjem prozora i sjedenjem na propuhu, što je jedan od uzroka prehlada. Propuh hladi sluzokožne membrane koje se ne mogu izboriti s virusima na adekvatan način. Ako morate uključiti klimu, pazite da temperatura ne bude preniska kako se ne biste izlagali ekstremnim razlikama u temperaturama. Idealna temperatura sobe je od 20 do 21 Celzijev stupanj, a razlika između vanjske i sobne temperature ne bi trebala biti veća od pet stupnjeva.

2. Uvijek nosite rezervnu odjeću u slučaju da se oznojite

Vrtlarstvo, pješačenje ili uspon uz stepenice često dovodi do znojenja, koje pomaže u regulaciji temperature tijela, ali mokra odjeća previše hladi vaše tijelo, tako da ako se oznojite što prije obucite suhu odjeću, najbolje odjeću od pamuka ili polipropilena jer takvi materijali isparavaju izvan odjeće, dok se pamuk lijepi za tijelo i smanjuje temperaturu kože do deset stupnjeva.

3. Nemojte previše ostajati u hladnoj vodi

Uskakanje u hladnu vodu tijekom vrelog dana je privlačno, ali se tijelo lako može ohladiti i postati ranjivo na viruse prehlade, a također može doći do temperaturnog šoka ako je temperatura vašeg tijela mnogo viša od temperature vode. Nemojte dugo ostajati u hladnim bazenima, rijekama i jezerima i obvezno se dobro osušite nakon kupanja.

4. Blago ohlađeno je bolje od ledenog

Izbjegavajte ledena pića jer hlade sluzokožu, a organizam tada više nije u stanju efikasno odbijati viruse prehlade. Iako izgleda kao neizvodljivo, pokušajte ne stavljati led u piće, jer brzo ispijanje ledenih pića osvježava samo na trenutak, pa vam je kasnije još više vruće.

5. Ne potcjenjujte večernje promjene temperatura

Uvijek sa sobom nosite lagani džemper ili jaknu, jer su ljetne temperature promjenljive. Drhtanje brzo može postati ljetna prehlada. Prema staroj izreci „sve potječe od nogu", pazite da ljetnih večeri ne nosite otvorenu obuću jer i to može biti uzrok vaše prehlade.

6. Pazite se propuha u autu

Zaštitite glavu ako se vozite otvorenih prozora, a ako imate klimu u autima, ne podešavajte je na prenisku temperaturu. Kupite zaklone za sunce kojim možete prekriti automobil dok je parkiran.

7. Umjereno se sunčajte

Ne izlažite se pretjeranoj vrućini i zračenju sunca, jer mogu smanjiti efikasnost vašeg imunološkog sustava. Istraživanja su pokazala da oni koji obožavaju sunce ljeti češće boluju od prehlade. Ukoliko ste osoba kojoj nikada nije dosta sunca, obvezno unosite puno tečnosti, pa će tako vaša sluzokoža biti vlažna i otežavaće virusima da uđu u tijelo.

8. Pijte dovoljno tečnosti

Dvije trećine ljudskog tijela sastoji se od vode - ukoliko ne pijete dovoljno, doći će do negativnog efekta na vaše tijelo. Kako biste ostali zdravi unosite velike količine tečnosti, u suprotnom možete imati glavobolje, iscrpljenost, pa čak i kamenac u bubregu. Unošenje dosta tečnosti održava membrane vaše sluzokože vlažnim, tako da će vaš obrambeni štit protiv infekcija i patogena savršeno funkcionirati. Unošenje dva do tri litra vode dnevno je obvezno ukoliko je temperatura preko 30 Celzijevih stupnjeva.

9. Veliki rizik od infekcija u gužvi

Izbjegavajte zadržavanje na mjestima gdje ima dosta ljudi, jer gužva stvara savršene uvjete za širenje virusa prehlade, posebno u zatvorenim prostorijama. Ograničena cirkulacija zraka i veliki broj ljudi je raj za klice, pa prehlada tada nije daleko. Ukoliko je put kratak, iskoristite bicikl ili prošetajte ako nije visoka temperatura. U slobodno vrijeme izaberite vrt i kafiće umjesto prostorija koje su klimatizirane.

10. Perite ruke ili koristite vlažne maramice

Perite ruke nekoliko puta dnevno jer se virusi skupljaju na koži. Postoji rizik da se prehladite ukoliko se pozdravite ili dodirnete kvaku koju je koristio netko tko je već prehlađen, a ukoliko vaše ruke zatim dođu u kontakt s licem, virusi lako dođu do vašeg tijela preko sluzokože u vašem nosu. Ljeti su vlažne maramice odličan način da se osvježite i da očistite ruke.

b92